Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25887)

Домашно растение што ја намалува температурата во домот

Домување Домашните растенија не се користат само за разубавување на просторите. Тие имаат различни способности, како што се прочистување на воздухот или апсорпција на топлина....

Црв oд сибирскиот вечен мраз оживеал по 46.000 години

Научниците открија женски микроскопски кружен црв што бил заглавен длабоко во сибирскиот вечен мраз веќе 46.000 години, пренесува „Вашингтон пост“. Кога го оживеале, црвот почнал...

Свириме и размислуваме само на македонски и не се продаваме за...

Mирослав Тодоровски од „Културно-уметнички работници“ Сабота, 22 јули, по 18.30 часот, се наоѓаме во клубот „Винг чанг кунгфу“ на Мирослав Тодоровски. Прекрасен простор што оддава...

Македонците од Албанија најостро ги отфрлаат бугарските обиди за денационализација

Македонското малцинство што живее во Албанија испрати јасни пораки до сите политички фактори, вклучувајќи ја и македонската влада, дека тие се Македонци и дека...

Ново истражување ги поврзува проблемите со видот со деменција

Лицата со нелекувано оштетување на видот се изложени на значителен ризик да развијат деменција, покажа ново истражување. Докторот Џошуа Ерлих и неговите колеги ги анализираа...

Дали Самуил и Самуиловата држава биле „бугарски“ и дали Василиј...

Во фељтонот што ќе го објавиме во неколку продолженија, д-р Митко Б. Панов, редовен професор во Институтот за национална историја, прави обид дефинитивно да стави...

Два записа на Никола Карев, првиот претседател на македонската република

Со цел денешната поширока публика одблизу да биде запознаена, а постарата да биде потсетена, за македонската и само чисто македонска негова чеснољубивост и определеност,...

И словата за Словото треперат: Илинден, сто дваесет години подоцна

Во христијанската религија, молитвите заземаат централно место: молитвата е најсветото нешто во нашето постоење, разговор на човечката душа со Бога. Тоа што е воздухот...

Илина

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Многу одамна селата биле со куќарки плитарки покриени со ’ржаница. Околу куќарките имало дворови со бавчичиња, подалеку нивје и...

Еднакви вредности за сите

Етика за млади На секој човек додека е дете, родителите му кажуваат како да постапува. И дедовците и бабите ги советуваат внуците кои се добри...