Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25635)

Марија Николовска добитничка на „Вавилон“

Марија Николовска со преводот од француски на македонски на делото „Жена на небото и бурите“ од Вилфрид Н’Сонде е годинaшна добитничка на наградата за...

Куќите желбеници на Емил Солески во Охрид

Mултимедијалниот проект на Емил Солески, насловен „Керамикум во мермер“, изминатиот викенд беше претставен пред јавноста во неолитскиот локалитет Залив на коските во Охрид. Овој...

„Букстар“ носи импресивни европски имиња

Фестивалот „Букстар“, кој ќе се одржи од 3 до 5 октомври во МКЦ, во организација на „Антолог“, го објави конечниот список на учесници, кој...

„Синергија во времето“ на Страхил Петровски во Спомен-костурницата во Велес

Во рамките на Европските денови на културното наследство, вечерва, во 19 часот, во Спомен-костурницата во Велес, ќе биде изложена видеоинсталацијата „Синергија во времето“ на...

„Турската бања“ на НГМ во европската престолнина Нови Сад

Изложбата „Сава Шумановиќ и европскиот реализам меѓу двете светски војни“, отворена на плоштадот „Галерија“, во рамките на манифестацијата „Нови Сад - европска престолнина на...

Писателот треба да пишува независно од влијанието на наградите и книжевната...

Богдан-Александру Станеску, романски писател Богдан-Александру Станеску (1979) е романски писател, есеист, преведувач, издавач и претседател на Меѓународниот фестивал за литература од Букурешт (ФИЛБ). Дванаесет години...

Аманетот на Ајри

„Гледам, многу се карате и напаѓате едни со други. Имам чувство дека се изедовте меѓу себе. Ве изедоа суетата, злобата, зависта. Тоа ми пречи...

Бугарските фалсификати против македонската национална самобитност

(Повод: Текстот насловен „Реагирам – научнички и патриотски реагирам“ од Гоце Аризанкоски, објавен во „Нова Македонија“, на 23.9.2022) Александар Донски Во горенаведениот текст, Гоце Аризанковски со...