Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25601)

„Шаоми“ претстави функционален хуманоиден робот

Техно Компанијата „Шаоми“ ја престигна „Тесла“ со претставување прототип на целосно функционален хуманоиден робот. Станува збор за роботот наречен Шаоми СајберВан, кој е висок 177...

Конкурсот за поетската награда „Aнтево перо“ во завршна фаза

До завршувањето на Конкурсот за престижната поетска награда „Антево перо“, која се доделува за најдобра необјавена стихозбирка на македонски јазик, преостануваат уште десетина дена. Наградата...

Филмскиот сектор има потреба од подобра соработка со локалната самоуправа

По дводневната размена на искуства и знаења на првиот дводневен филмски форум под слоганот „Дејствувај на локално ниво“ беше заклучено дека филмскиот сектор има...

Среќни сме што по две години ќе имаме фестивал без...

Почнува „Македокс“ Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“ во своето 13-то издание почнува вечерва и ќе трае до 25 август во Скопје. Фестивалот се отвора...

Стоте најголеми компании во земјава лани заработиле 735,5 милиони евра

Објавена листата на „100 најголеми“ компании по добивка во Македонија за 2021 година Стоте најголеми компании во земјава во 2021 година оствариле вкупна добивка од...

Крај за ерата на недостиг од суровини

Секторите за енергија, транспорт, храна, информации и суровини се подложени на брзите технолошки нарушувања. Но со правилен избор може брзо да се изгради поправедна...

Како да се спречат стоковно-пазарните шпекулации

Цените на многу пазари на деривати на стоки остануваат многу нестабилни, бидејќи хеџ-фондовите и другите видови финансиери сакаат еднакво брзо да се повлечат како...

Македонскиот јазик рангиран во групата јазици што потешко се усвојуваат

Иако не постои едногласен одговор на ова прашање, еден од најчесто цитираните извори е системот на Институтот за задгранична служба (ФСИ), кој ги рангира...

Европските влади нудат поддршка за справување со енергетската...

Поддршката за тешко погодените европски домаќинства во ублажувањето на зголемените енергетски трошоци значително варира, со тоа што владите главно се фокусирани да ги спречат...

Владата во Лондон соочена со рецесија

Покрај недостиг од работници, британската економија дополнително е оптоварена со порастот на цените на енергијата Велика Британија со економски последици по брегзит Брегзит и укинувањето на...