Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25534)

Фрапантни 10.000 вида исчезнуваат годишно!

Нашата земја е мала по површина, но има исклучително богата разновидност, како и сите земји на Балканот. Но за видовите не важат политичките граници,...

Засадени 11 македонски чинари во дворот на ООУ „Јан Амос...

Во дворот на скопското општинско основно училиште „Јан Амос Коменски“, вчера напладне беа засадени 11 нови македонски чинари, во соработка и под покровителство на...

Прва проба за „Инферно“ во режија на Дејан Пројковски

Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ од Велес ги започна пробите за претставата „Инферно“, според „Пеколот“ од Данте Алигиери, во режија на Дејан Пројковски. Покрај...

Премиера на „Дупло дно“ во „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

„Дупло дно“ од Горан Стефановски, во режија, дизајн на сцена и костими на Наташа Поплавска, е новата претстава што театарот „Војдан Чернодрински“ премиерно ќе...

Каков е статусот на џезот во македонското општество?

Во моментов џез-фестивалите сè помалку се поддржани од надлежните културни институции. Џез-музичарите, иако академски образовани на локалните и на странски универзитети, се принудени да...

ХАЗУ поставува услови за прием на Србија во ЕУ

Хрватска Хрватската академија на науките и уметностите (ХАЗУ) бара од хрватската влада да ѝ го блокира патот на Србија кон Европската Унија, доколку Белград не...

Бегалците од Украина до 1 јуни треба да ги напуштат бугарските...

Бугарија Според бугарски медиуми, в недела ќе почне масовното преместување на украинските бегалци од хотелите во кои се сместени, откако беа таму прифатени по нивното...

Ребалансот на буџетот влезе во Собранието

Со скратени непродуктивни трошоци, но со поголем кусок, предлогот за ребаланс на годинешниот буџет дојде во Собранието. Од пратениците ќе се бара виза за прекроениот...

Фискалната консолидација меѓу клучните предизвици

Потребна е постепена фискална консолидација, а поголемо внимание на структурните реформи, кои треба да ја намалат ранливоста на економијата и да ги зголемат нејзината...

Самоволие наместо владеење на правото во Европа

Најновото истражување на „Евробарометар“ покажува рекордно висока недоверба кај Европејците во однос на работата на судството и владеењето на правото, која во некои земји...