Ознака: Ѓурѓовден

ФОТОГАЛЕРИЈА: Жителите на Општина Кисела Вода го одбележаа патрониот празник Ѓурѓовден

Со забавни и разновидни содржини за сите генерации, Општина Кисела Вода денес го прославува својот патронен празник Ѓурѓовден. Паркот "Македонија" од пладнето е исполнет...

Манастирот „Свети Ѓорѓија Победоносец“ го одбележа својот патронат – Ѓурѓовден

Манастирот „Свети Ѓорѓија Победоносец“ или кај верниците попознат како Кнежински манастир, денес го одбележа својот патрој Свети Ѓорѓија, обнароден како Ѓурѓовден. Одбележувањето на својот...

Манастирот „Св. Ѓорѓија Победоносец“ го одбележува својот патрон „Ѓурѓовден“

Манастирот „Свети Ѓорѓија Победоносец“, попознат меѓу народот како Кнежински манастир, денес го одбележува својот патрон „Ѓурѓовден“. По тој повод манастирот ќе го посетат голем...

Празнувањето на Ѓурѓовден во Козица – многувековна традиција

На овој ден целото село се вклучувало во оваа прослава, а најдобар сведок на долгата традиција е и една фотографија стара 125 години, на...

Одбележан патронот на манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во Кнежино

Манастирот „Свети Ѓорѓиј Победоносец“ во село Кнежино, денес го одбележа својот патрон, кај народот познат како„ Ѓурѓовден“. Во манастирската црква беше отслужена Света Божествена Литургија...