Ознака: шах

„Опен Скопје“ е голем настан за македонскиот шах

Да не заборавиме дека квалитет на турнирот е признаен и од ФИДЕ, оти го стави на листата на 50-те опен-турнири низ светот, на кои...

Шаховската академија продолжува во јануари

Ќе бидат испратени покани до сите федерации да ги номинираат своите играчи, a светски познати тренери ќе спроведуваат сесии на четири јазици во дванаесет...

Доминација на Гамбит Асеко СЕЕ

ШАХ - ЕКИПНА ЛИГА, ДО ОСУМ И ДО 10 ГОДИНИ Се одиграа дел од натпреварите на Младинската шаховска лига на Македонија во категориите до осум,...

Златков најдобропласиран на јуниорското СП, на 48-то место

Во мошне силна конкуренција, во категориите до 14, 16 и 18 години, по напорните 11 кола, осумтемина македонски шахисти освоија вкупно 38,5 поени од...

Осмото коло најуспешно за Македонците

Цел поен освоија Јовановски, Златков, Бошковски, Насков, Ајрадиноска и Велкоска. На три кола до крајот на СП 2023, Златков (рангиран 46-ти пред почетокот на...

Лазов освои прв бал за велемајстор

Искрено, не очекував дека тука ќе освојам прв велемајсторски бал, очекував само да одиграм добри партии, да сум во плус со рејтингот и да...

Македонските репрезентации се подобропласирани од почетниот ранг

ШАХ - ПО СЕДУМ КОЛА НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО Машката репрезентација на Македонија (2.401, рангирана на 32-то место пред почетокот на турнирот) во седмото коло ја...

Илиќ изби сам на врвот

На три кола до крајот, зад водечкиот Илиќ со 3,5 поени, се Стошевски и Кралевски со половина поен помалку ШАХ - ПРВЕНСТВО НА СКОПЈЕ ЗА...

Пр­ви по­бе­ди на Јо­ва­нов­ски и на На­сков на СП за јуниори

Ма­ке­дон­ски­от прет­став­ник на Свет­ско­то по­е­ди­неч­но пр­венс­тво (СП) за ју­ни­о­ри (до 14, 16 и до 18 го­ди­ни) во Мон­те­сил­ва­но (Ита­ли­ја), Ан­тон Зла­тков (2.220 реј­тинг-по­е­ни, ран­ги­ран...

Нова победа на Златков, по три кола е на 14-то место

Златков го надигра и индискиот ИМ Асват, има 2,5 поена и од 32-то се искачи на 14-то место меѓу 144 шахисти. Патем, тој има...