Ознака: чекор

Финансиската деглобализација мора да биде следен чекор

Финансиската глобализација требаше да донесе ера на силен раст и фискална стабилност во светот во развој. Но на крајот се случи спротивното. Сега, за...

Големиот чекор

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Не можев веќе да издржам. Беше лето, училиштен распуст, розите во полн цвет, вишните, речиси...

Во Англија пробен период на забрана за удирање топка со глава...

ФА доби одобрение од телото за донесување закони во фудбалот, Интернационалниот борд на фудбалската асоцијација (ИФАБ), за да ја тестира во пробен период забраната...

Триесет години во чекор и во расчекор

Македонија на 8 септември одбележува значаен јубилеј, 30 години независност. Можеше ли да биде поинаку и подобро, кои се најголемите грешки, а кои се...

Прифаќањето на Кина на глобалната сцена е неизбежен чекор

„Апсолутната национална безбедност“ можеби беше разумна цел за САД кога државата беше на чело на униполарниот светски поредок. Но во денешниот свет, типичен рецепт...

Чекор нанапред или пак во расчекор

Освен посетата на португалскиот министер за надворешни работи и еврокомесарот за проширување, како „активност за поддршка на македонските евроинтеграции“, во Скопје доаѓаат и министри...

Чекор кон интеграција, два кон дезинтеграција

Дали ситуацијава со Макрон значи дека станува збор за недоразбирање или иницијативата Брдо-Бриони го губи ротирачкото менторство на големите сили, времето ќе покаже. Но...

Иновациите се единствениот чекор напред

Како резултат на пандемијата на ковид-19, економиите во САД и во Европа се подготвуваат за отворање голем број работни места. Новоизбраниот претседател на САД,...

МПЦ-ОА пред голем чекор и големо дело

Патријаршијата во последната изјава навести дека нејзината намера е да се постигне единство на православните верници во Македонија. Засега нема детали како би можело...

Првиот чекор, сепак, е најтежок

Веб-платформата не е тешка за користење ако се следат упатствата. Родителите, наставниците и учениците имаат можност да ја тестираат плат­формата за учење на далечина....