Ознака: Филип Ачкоски

Имуномодулаторни хранливи материи го ослабуваат ковид-19

Здравствен едукатор Искуствата од инфективните и хроничните заболувања, генерално покажуваат дека потхранетоста го ослабува имунолошкиот систем и ги прави индивидуите ранливи на заразни заболувања, така...

Коронавирус – силниот имунитет е клучен за добра прогноза на болеста!

Додека ја пишувам оваа колумна (25.2.2020), за нешто повеќе од 1 месец, глобално со коронавирус (2019-нКоВ) се заразени 80.227 лица, од кои 2.705 починале...

Недоволен внес на калциум и на витамин Д – клучен ризик-фактор...

Нетретираната остеопороза носи ризик од намалување на висината на телото, деформитети на ‘рбетниот столб, згрбавеност, проблеми со движењето и болка и при минимално движење...

Како да ја превенираме појавата на хемороиди и да ги ублажиме...

Покрај присутните генетски предиспозиции, најчести фактори што придонесуваат за појава на хемороиди се: физичка неактивност (продолжено седење или стоење), исхрана сиромашна со растителни влакна,...

Покачени триглицериди – сериозен индикатор на влошено здравје!

Покачените масти се сериозен индикатор за влошување на вашето здравје, а на долг рок предизвикуваат појава на артериосклероза, која го зголемува ризикот од покачен...

Хиперацидитет – честа појава во празничниот период!

Комбинацијата на масна, лута, кисела или многу зачинета храна, алкохол и цигари буди голем број непријатни стомачни проблеми меѓу кои најчест е т.н. хиперацидитет...

Анксиозноста не се лекува само со анксиолитици!

Современите тераписки насоки за третман на анксиозните растројства подразбираат комбинација од психотерапија заснована на техники на когнитивно-бихејвиорална терапија и фармаколошка терапија Проблемот со зачестена појава...

Антипиретиците не треба безрезервно да се користат!

Еден од првите симптоми речиси при секоја инфекција, независно дали е од вирусно (настинка, грип) или бактериско потекло, е секако покачена температура. Покачената температура...

Спречување опасни компликации од дијабетес!

Дијагнозата за дијабет е потврдена доколку концентрацијата на глукоза во плазма на гладно е поголема од 7,0 ммол/л. Сепак, за да бидеме сигурни, во...

Правилен и навремен третман на дијареја заради избегнување можна дехидратација!

Една од најзагрижувачките симптоматологии што како родител ја гледам кај сопствените деца е секако појавата на дијареја (пролив). Дијарејата се карактеризира со зголемена содржина...