Ознака: рударство

Азески: Рударството може да донесе додадена вредност, потребна е поголема поддршка

„Булмак 2016“, како носител на концесии за експлоатација на металични руди од „Злетово“ – Пробиштип и „Тораница“ – Крива Паланка до овој момент работи...

Бектеши: Рударите се нашите денешни херои

Рударите се наш бесценет човечки ресурс. Од друга страна рударството е основна гранка за индустриски развој на државата, а следејќи ги актуелните случувања во...

Ковачевски: Признание и почит за тешката работа на рударите, рударскиот сектор...

Со повеќе од 10 отсто во вкупното индустриско производство во државата, рударскиот сектор е клучен за нејзиниот напредок. Кај нас имаме над 100 активни...

Ивица Талевски избран за нов претседател на Македонската асоцијација за рударство

Развој на рударскиот сектор согласно највисоките принципи за заштита на животната средина, поддршка на заедницата и интензивирање на соработката со сите релевантни партнери, најави...

Скапоцените минерали и меѓународната помош се далеку од дофатот на талибанците

Талибанците седат на минерално богатство вредно речиси трилион долари по преземањето на контролата врз Авганистан, но сѐ уште зависат од меѓународната помош и веројатно...

Џихадистичката златна треска носи страв од домино-ефект на насилство

Буркина Фасо, Мали и Нигер го формираат африканскиот регион каде што во изминатите неколку години е забележан подем во џихадистичките активности во кои илјадници...

Зошто се потребни инвестиции за развој сега и веднаш?

Со работењето на идниот рударски комплекс Иловица - Штука, се проценува дека просечно ќе се придонесе до зголемување на Бруто Домашниот Производ за 3%...

Министерство за економија: Ќе обезбедиме одржливо рударство

Во пресрет на 28 Август, Денот на рударите, Министерството за економија го честита празникот на сите рудари. - Рударството претставува базата за развој на индустријата...

Ризичната потрага по жад во Мјанмар многумина ја плаќаат со живот

Злогласниот татнеж беше само предуредување за младиот рудар во рудникот за жад, дека нешто не е во ред. По само неколку секунди тој трчаше,...

Ќе се дојде до ситуација да нема рударство во земјава

ЗА И ПРОТИВ ИЗМЕНИТЕ ВО ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ Ние како асоцијација не сме согласни да се носи закон по скратена постапка, бидејќи нема потреба...