Ознака: реторика

И да е само предизборна реторика, премногу е!

Јас овде гледам основа за истрага за сторено дело по членовите 305, 307, 308, 318, 319 и 324 од Кривичниот законик, прокоментира кратко, но...

11 Октомври – цел на антимакедонската реторика и кампања

Софија во еден подолг период воопшто не го почитува овој договор, кој, според однесувањето на бугарската страна, сосема слободно може да се нарекува „договор...

Коментарите на Апасиев и Пендаровски се неприфатливи, но затворениот процес за...

По повод јавната расправија помеѓу пратеникот и претседателот Што можеме да очекуваме од секојдневните расправии на пазар, на клупа во Градскиот парк или во кафеана,...

Промена во реториката меѓу САД и Иран

Шефот на Белата куќа, Доналд Трамп, дополнително ја разгоре контроверзијата, истакнувајќи дека „воопшто не е важно“ дали Сулејмани претставувал непосредна закана за американските војници...

Елитите во Белград и во Загреб со пораки за иднината и...

Политичките елити во Србија и во Хрватска се заглавени во непресушната кал на национализмот или шовинизмот, што се покрива со божемен патриотизам и родољубие....

Да се престане со националистичката реторика и со историскиот ревизионизам

САД сметаат дека состојбата на Балканот треба да се промени и дека политиката на американската администрација е насочена кон изградба на стабилен, безбеден и...

Вжештена дипломатска реторика

Незаобиколна е констатацијата дека со приближувањето на најавениот термин (јуни, 2019 година) за купување и вооружување на турската армија со ракетните системи за противвоздушна...

Политичкото помирување меѓу реториката и реалноста

Ќе донесе ли Прочка сили за простување? Во суштина, колку политичарите го знаат значењето на зборовите помирување и простување? Постои ли реална основа за политичко...

Насилната реторика поттикнува вистинско насилство

Од политичките лидери се очекува да ја предводат нацијата, да дадат морален компас, да ги смируваат тензиите. Ако вршителот на највисоката политичка функција во...