Ознака: природата

„Преспанет“ слави деценија на прекугранична соработка и напори за...

„Преспанет“, мрежата на еколошки невладини организации посветени на зачувување на природното и културното наследство на прекуграничниот слив на Преспанско Езеро, наврши 10 години постоење!...

За демократијата и природата на власта – два антички погледа

Стиховите „зборовите се посмртоносни од кое било оружје“, и по четириесет и два века, звучат речиси нереално, особено во контекст на времето во кое...

Како до ископување клучни минерали за реализирање на зелената транзиција без...

Граѓани на ЕУ и зелените активисти од Европа алармираат дека со проектите за екстракција на т.н. критични суровини (литиум, кобалт итн.) се ризикува да...

Модернизацијата на Кина ќе се одвива во хармонија и со природата

Модернизацијата на Кина опфаќа огромно население, се карактеризира со заеднички просперитет за сите, материјален и културно-етички напредок, хармонија меѓу човештвото и природата и мирен...

Огнениот бумеранг на природата

Топлотните бранови станаа почести, поинтензивни и траат подолго поради климатските промени предизвикани од човекот, велат експертите. Португалското министерство за здравство соопшти дека во изминатите...

Повикот од природата не е повик за лов и отстрел

И покрај тоа што во одредени периоди од годината ловењето животни е дозволено, сепак во некои од истражувањата од мултидисциплинарните научни дисциплини што комбинираат...

Уличен уметник совршено ги комбинира муралите и природата

Sидовите и природата не мора секогаш да бидат во конфликт. Бразилскиот уличен уметник Фабио Гомеш Триндаде смета дека тие можат да се комбинираат на...

Треба да се работи на едукација што сѐ е забрането во...

Дури шест закони опишуваат што сѐ е забрането во природата, околу 35 активности: дивоградби, нелегално депонирање отпад, ловокрадство, нелегална сеча. Директорката на Државниот инспекторат...

Пандемијата ја загрозува природата

Заострените хигиенски мерки и сѐ поголемото нарачување храна резултираа со поголема потрошувачка на пластиката глобално. Еколозите предупредуваат дека пластичните ќеси повторно засилено се во...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (17) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...