Ознака: приказна

Градот како инспирација, приказна, лик

Објавена „Книжевна мапа на Скопје“ од Моника Илкова Во издание на Центарот за култура и културолошки студии е објавена книгата „Книжевна мапа на Скопје“ од...

Последната реченица во нашата приказна

Првата реченица како првиот плач на бебе. Првата реченица секогаш е проблем. Особено ако со неа треба да започне приказна за „крајот на светот...

Кога некој ќе ни подаде рака, тоа е таа ѕуница што...

Новата книга за деца на Бранислав Николов со илустрации на Иванка Ниба промовирана во Скопје, Гевгелија, Битола и во Охрид Сите сме различни, малку слични....

Приказна за човекот што го оставија да чека топли сомуни

На Петре М. Андреевски Еве, си одиме од нашиот округ. Сè почна оној ден кога дојдоа луѓе од нашиот Замок и рекоа: „Не оди веќе вака,...

Олимписки пиктографи – долга и фасцинантна приказна

Тимот дизајнери што работеа на ЛОИ 1964 направија многу за да го обликуваат системот на вињети што го знаеме денес. „Тие ги намалија облиците...

На аукција дело на Кандински зад кое стои трогателна семејна...

Дело на рускиот сликар Василиј Кандински би можело да достигне рекордна цена на аукција во Лондон за неколку недели. Зад продажбата стои семејна приказна...

Приказна над маглата

Возењето автомобил за да се стигне до Средно Водно овие денови е вистинска мајсторија поради несовесните возачи, а барањето слободен паркинг лотарија, па многумина...

Можеби веќе не сум дел од вашата приказна

Драги мои! Чудно се чувствувам. Одеднаш, веќе не сакам да продолжам да ве радувам. Порано бев спремен со шлепер да го прегазам секој што...

Кога пишувам, по цел ден мислам на приказната и на ликовите

Моника Компаникова, словачка писателка Моника Компаникова, една од најзначајните писателки на современата словачка литература, деновиве беше во Скопје како гостинка на фестивалот на европска литература...

Че Гевара, Цвета и дедо Кољо војвода во Костурско

Во пресрет на четвртата годишнина од оној несреќен Преспански договор, среде прекрасната природа во Костурско појдете да ги сретнете Македонците. Во едно прекрасно село,...