Ознака: Поет

Децата се грутка на добрината

Посебно е чувството да бидете дедо. Порано инспирација ми беа моите деца Владимир и Милош, а сега моите внуки Милена и Меј ми се...

Поезијата има само еден недостаток, а тоа е што не...

Интервјуто е направено од македонската писателка и преведувачка Наташа Сарџоска за време на нејзиниот престој во Шпанија, во културниот центар „Сарија“ во Барселона, а...

Објавен поетски избор од кинескиот поет Су Ши

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ ја објави книгата „Избрани песни“ од класичниот кинески поет Су Ши, во избор, препев од класичен кинески јазик,...

Конески – поет на смачкано племе (4)

(По повод сто години од раѓањето) Записи во несоница „Така рикаше маката во мeнe дека сум роден во смачкано племе.“ - Б. Конески: „Спомен по многу...

ПЕСНА ЗА БЕСМРТНИОТ ПОЕТ

Стихови за великанот (На Блаже Конески) Според „Тешкото“ што го напиша, ја запознав тежината на твојот збор, и знам: ако некогаш го заиграм - срцето ќе ми трепери во...

Чоколадо старо 120 години пронајдено кај познат австралиски поет

Кога од Националната библиотека на Австралија неодамна ги нашле личните работи на славниот поет Ендру Бартон Патерсон, познат под псевдонимот Банџо, последното нешто што...

Јосиф Бродски – осумдесет години подоцна

Минатиот месец се навршија осум децении од раѓањето на големиот поет Јосиф Бродски. Дури и во контекст на новата студена војна, тој јубилеј е...

Никола Миланоски – атлетичар и поет

Младиот Никола Миланоски од Кичево е и добар атлетичар и поет, зад себе има и неколку трки во Охрид и во Битола, каде што...

Собир во чест на Трајан Мартиновски

Поголема група поети, издавачи, пријатели и почитувачи на неговото дело, денеска организираа чествување за Трајан Мартиновски, член на ДПМ, поет, писател, есеист, новинар, роден...

Филип Димкоски награден за афирмација на македонскиот јазик

Родниот Прилеп му го додели признанието „3 Ноември“ на долгогодишниот соработник на „Колибри“ Младиот македонски поет Филип Димкоски, долгогодишен соработник на „Колибри“ и на „Нова...