Ознака: Поет

Наградата „Григор Прличев“ врачена на поетот Славчо Ковилоски

На поетот, прозаист и книжевен историчар Славчо Ковилоски денеска на пригодна свеченост во Центарот за култура во Охрид му беше врачена наградата „Григор Прличев“...

Колумна во шише

Ја пуштам оваа колумна во немирната струја на сечко. Не знам дали патиштата (ќе) ни се пресечат во посветла иднина или струите ќе нè...

Рацин: големата светлина во нашето идентитетско помрачение

(По повод 110 години од раѓањето на поетот) И мене ме потсети Филип, поклоник на Рацин, за јубилејниот датум, 110 години од раѓањето на поетот...

Си замина Мајсторот, но остави многу зад себе

Грозданов беше брилијантен актер, располагаше со особен сензибилитет. Беше врвен мајстор, кој, за жал, тешко ќе се повтори, вели глумецот Бранко Бенинов Мите Грозданов (1943...

Славе Ѓорѓо Димоски прв добитник на наградата „Антево перо“

Поетот Славе Ѓорѓо Димоски е добитник на наградата „Антево перо“, првпат востановена оваа година во чест на великанот на македонската поезија Анте Поповски. Како...

Поетски портрет на академик Радован Павловски претставен во Охрид

Во Куќата на Уранија - МАНУ, во рамките на годинашната „Научна и уметничка визита“ завчеравечер беше претставен поетскиот портрет на академик Радован Павловски. При...

Замина поетот што ги надминува земните и вонземните хоризонти

Поетот академик Матеја Матевски, добитник на престижни поетски признанија, почина во Скопје каде што денеска и ќе биде погребен Тивкиот поет, академик Матеја Матевски, чија...

Поетот Филип Димкоски во Љубљана и во Марибор

Младиот македонски поет Филип Димкоски неодамна престојуваше во Љубљана, а свои претставувања имаше во Марибор. Во Марибор Димкоски учествуваше на третата Меѓународна уметничка олимпијада...