Ознака: Поет

Лешниците на дедо Пројко

Македонски писатели за деца во „Колибри“: Петко Шипинкаровски Длабоко во подножјето на планината на самиот крај од селото беше градината на дедо Пројко. Во неа...

Почина драмскиот писател и поет Васил Пујовски

Драмскиот писател и поет за деца и возрасни Васил Пујовски почина денес, на 72-годишна возраст.  Васил Пујовски е роден на први октомври 1946 година во...

Секогаш им ги отворам вратите на младите

Додека работев во театар им ја отворав вратата на младите таленти и многумина од нив сега се познати глумци и режисери. Патот на уметникот...

Пораките на моите песни допираат до сите!

Балкански писатели за деца во „Колибри“: ВЛАСТА ЦЕНИЌ, СРБИЈА Во денешниот број на „Колибри“ ви го претставуваме Власта Н. Цениќ, истакнат српски поет за деца....

Заедно да растеме со овошки зрели

Избор од творештвото на Филип Димкоски Драги деца, еве една задача за вас, иницирани од песните за овошјата, оние што најмногу ви се допаѓаат научете...

Поет на мал и столчен народ

Случајно сум роден како Французин, но во суштина му припаѓам на човештвото. Парафразирам. Така приближно вели Монтескје, жител на една моќна и богата нација,...

Почина македонскиот поет Милан Терзовски

Утрово, на 89-годишна возраст, почина поетот Милан Терзовски. Роден е на 26 април 1930 година во Куманово. Член е на ДПМ од 1961 година....

„Јанѕа и рана“ е грандиозен македонски есеј

Промовирана книгата со колумни на поетот Ефтим Клетников објавувани во „Нова Македонија“ Новата книга на поетот Ефтим Клетникот „Јанѕа и рана - записи во несоница“,...

Една како сто и една

(Цане Ризески, „Сто и една како една“, Паблишер, Скопје, 2017) Веќе со години ги следам песните и книгите на македонскиот поет Цане Ризески, тивок, ненаметлив...

Се подготвува спомен-соба на поетот Чедо Јакимовски

Организацијата на познатата поетска манифестација „Лесновски ѕвона“ ја презеде Музејот на градот Кратово Зборникот „Поетите за Чедо“, кој беше промовиран на крајот од минатата година...