Ознака: Охис

Се извезуваат последните контејнери контаминирана почва од ОХИС од ЛОТ 3,...

Со денешниот извоз на последните три контејнери со околу 63 тони почва загадена со линдан од малата депонија во поранешната фабрика ОХИС во Скопје...

Локализиран пожарот кај ОХИС

Локализиран е пожарот што денеска избувна во кругот на поранешната фабрика ОХИС во Скопје. Таму, како што информираат од Центарот за управување со кризи (ЦУК),...

Избувна пожар во близина на фабриката ОХИС, гори сува трева

Пожар избувна вечерва во 21.10 часот на стрниште зад фабриката ОХИС, соопшти ЦУК. Пожарот е надвор од кругот на ОХИС. Гори сува трева, и во...

Уште 80 тони опасен отпад од ОХИС испратени на уништување во...

Чистењето на малата (делта) HCH депонија во ОХИС продолжува со ремедијација на Лот 3, со кој ќе се отстранат 525 тони на HCH отпад...

Надвор од кругот на ОХИС нема надминување на концентрациите на линдан,...

Согласно добиените мерења од акредитирана лабораторија, надвор од кругот на ОХИС во воздухот од испарувањата нема надминување на концентрациите на линдан што се дадени...

МЖСПП: Завршуваме со чистењето на линданот од Охис со УНИДО

Mинистерството за животна средина и просторно планирање и Канцеларијата за перзистентни органски загадувачи денеска го одржаа завршниот настан од проектот „Отстранување на техничките и...

Првите седум контејнери со линдан излегоа од Македонија

Првите седум контејнери со чист линдан, секој од нив тежок по 22-26 тони, вчера попладне излегоа од ОХИС и тргнаа на пат кон Солунското...

Исчистени 450 тони линдан од малата депонија во „ОХИС“

До крајот на годината се планира целосно отстранување на отпадот Чистењето на малата депонија во поранешната фабрика „ОХИС“ се одвива според предвиденото. Обезбедени се сите...

Линданот од малата депонија во ОХИС со специјални шини ќе биде...

Во завршна фаза се подготовките за започнување на процесот на чистење на линданот од малата депонија во ОХИС Денеска можеме да видиме дека се завршени...

Фотовест: Премиерот презеде од товарот на снимателите

Премиерот Димитар Ковачевски им помогна на телевизиските сниматели да ја пренесат опремата при денешниот увид во фабриката ОХИС. Тој го носеше постолјето за камерата...