Ознака: Отпор

Повик за отпор

Како понатаму? Дали е можно да се поведе постапка за геноцид на Македонците водејќи се од петте „дејства извршени со намера да се уништи,...

Српска листа: Доколку не престане насилството над Србите од 1 јуни...

Потпретседателот на Српската листа на Косово, Игор Симиќ, денеска изјави дека српската заедница на северот на Косово ќе пружи отпор од 1 јуни и...

Софи Шол – студентката што му се спротивстави на Хитлер

Нејзиното име не е многу познато надвор од Германија, ама Софи Шол е легендарна личност во својата родна земја затоа што е позната како...

Бараат вакцини, а се молат да не ги најдат

Најновата анкета на институтот за демократија „Социетас цивилис“ покажува дека само 50 отсто од анкетираните сакаат да се вакцинираат. Слични се состојбите и во...

„Андерграундот“ како метафора прераснува во моќно средство за политички отпор

Кога имате стерилен одговор на политиката кон промените во македонското општество денес, апатична и дезориентирана јавност, очекувајте дека „подземниот“ политички отпор ќе расте и...

„Ти не си виновна“ – одржан маршот за жртвите на родово...

Под мотото „Ти не си виновна!“ вчера се одржа четвртиот по ред марш за женски права, кој традиционално по повод Меѓународниот ден на жената...

Како стана песната „Bella Ciao“ симбол за слобода и отпор

„Bella Ciao“ првенствено се пеела во комунистичките и анархистичките кругови, но поради текстот во кој никаде експлицитно не се наведуваат политичките програми и ставови,...

Дали општеството е заробено во отпор кон различностите

Додека во практиката луѓето манифестираат голема доза нетолерантност, како во случајот против отворањето на домот за малолетници со нарушено поведение во Визбегово, речиси сите истражувања...

Фуснота за покорноста и отпорот

Антиупатства за лична употреба Интересно е дека во 1931 г., кога иновативноста и смелоста на конструктивистичките и футуристичките замисли се веќе насилно задушувани од шематскиот...

Македонија европски шампион. Почеток на отпорот

Постојат мигови, драг читателу, кога и истормозената колективна душа на еден народ, каков што е македонскиот, доживува екстаза рамна на просветление, на она сатори...