Ознака: национално

Преспанско Езеро ќе го снема побрзо одошто мислиме!

Она што не е мистерија и што е видливо со голо око, тоа е човечкиот фактор, кој во огромна мера влијае врз состојбата на...

Злото на комунизмот како национално наследство

Доста ми е од празни зборови. Триесет години празни зборови за празни животи на жртвите на комунистичкиот режим. Не поминува празник без политиката да...

Синхронизирано образовно-културно релативизирање на македонското национално достоинство

Во делот посветен на антифашистичката борба на македонскиот народ, во учебникот Историја и општество за четврто одделение повторно стои неопределена/инфинитивна форма на толкување за...

Предлози за промени во знак на наша „добра волја“ се национално...

Самоубиствена е тезата на одредени македонски поранешни носители на високи државни функции дека „на уставните измени можеме да гледаме и на еден поинаков начин:...

Обединувањето наше насушно, национално, хм, партиско…

Токму на мудроста на зборовите на овој светски државник можеби треба да се сетиме во моментите когаподелбата и расколите земаат замав, а шевовите на...

Национално собрание или само собрание на партиите?

Парламентарците не направија ниту еден потег во насока на национален консензус за битните национални прашања. Она што успеаја да го направат парламентарците е да...

Национално слепило

Кога се пазарите со националното, кога ги сечете корените на своето постоење, кога ја бришете колективната меморија на својот народ, кога го жртвувате своето...

Зошто клупската стратегија на Металург е и национална

Богатството на човечките ресурси и концептот за просперитет на нашиот спорт број 1 Трендот на премрежињата кај нас, кој силно се рефлектира и на спортските...

Национално наместо екстерно тестирање

Во минатото имавме екстерни тестови што беа дел од образовниот систем неколку години едноподруго. Овие тестови сега е планирано да ги заменат национални тестови,...

Имаме македонски театар и литература, ама не и опера и филхармонија

На листата од 136 институции што ќе претрпат измени во називот, во согласност со промената на името на државата, добар дел се од културата....