Ознака: Националната

Тоа е Македонија – ќе те изненади на многу начини...

Кога никој не очекува, Македонија ќе изненади. Така беше и овој пат со одзивот на изборите и конечно со изборот на првата жена претседател...

Педесет години богат творечки опус на Ангел Димовски-Чауш

Ретроспектива во Националната галерија Во очекување на програмата за 2024 година, Националната галерија на Македонија започнува со првиот вонпрограмски проект, одбележување на педесетгодишното творештво на...

Саможртвата на македонските партизани како симбол на националната слобода

Нападот дошол од правец на Гостивар, при што непријателските сили биле предводени од Германци, придружени од балистите на Џемо на кои им се придружуваат...

Втора фаза од Националната стратегија за млади 2023-2027

Агенцијата за млади и спорт со поддршка на партнерите Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) и Програмата за развој...

„Замисли желба“ во Националната галерија

Националната галерија на Македонија на крајот од годината, во октомври и ноември, го реализира проектот насловен „Замисли желба“. Станува збор за креативни работилници за изработка...

Жанр-сцени од колекцијата на Националната галерија

Изложбата под наслов „Жанр-сцени од колекцијата на Националната галерија“ е отворена во „Мала станица“. Со оваа поставка, Националната галерија традиционално се придружува на одбележувањето...

Националната галерија на сајтот „Мај арт гајдс“

По отворањето на изложбата на светски афирмираниот албански уметник Дриант Зенели, насловен „Трилогија: Под површината има уште една површина“, Националната галерија на Македонија, која...

„Турандот“ на 9 февруари во Националната опера и балет

Операта „Турандот“ од Џакомо Пучини ќе биде изведена на 9 февруари, во 20 часот, во Националната опера и балет. Спектакуларната продукција на епската кинеска...

Националната галерија најави изложби на Димче Коцо и на Олег Кулик

На програмата за мај е изложбата „Нови правила“ на Заке Прелвукај, а за декември ретроспектива на Димитар Кондовски Националната галерија на Македонија, која во пандемичниот...

Националната галерија и во пандемија отвора четири изложби

Мултимедијалниот проект „Везење во камен“ на уметницата Моника Мотеска, „Нови пејзажи - архив на реалноста“, изложба на фотографии на Роберт Јанкуловски, како и две...