Ознака: наследство

Одлични партии, богато шаховско наследство…

Вториот турнир, во 1953 година, се издвојува како еден од најпознатите досега, благодарение на безвременската популарност на одличните турнирски книги. Следуваа нови возбудувања и...

Нашите музеи се меѓу ретките во светот што не прикажуваат туѓо...

Нашите музеи се најверојатно едни од ретките во светот што не поседуваат или прикажуваат туѓо културно наследство во своите постојани поставки, додека македонски артефакти...

А нели боли кога некој ќе ви го украде културното наследство?

Грчката страна во дипломатскиот спор за нејзини артефакти одземени и однесени во Велика Британија со децении, па и со векови, бара правда, да ѝ...

Документарци посветени на културното и духовното наследство

Почна фестивалот „Богородичен покров“ Осмиот меѓународен филмски фестивал за културни, духовни и хумани вредности „Богородичен покров“, кој е единствен од ваков жанр во нашата држава,...

Континуирано презентирање на богатото македонско ракописно наследство

Во согласност со потребите и барањата на современиот свет за дигитализација на културното наследство, со што тоа трајно се заштитува од заборавот, особено е...

Македонската Охридска архиепископија – македонско бесценето културно наследство

Во контекст на македонското културно наследство треба да се спомене и Охридската архиепископија, затоа што таа е еден од најзначајните сегменти од македонската историја,...

Злото на комунизмот како национално наследство

Доста ми е од празни зборови. Триесет години празни зборови за празни животи на жртвите на комунистичкиот режим. Не поминува празник без политиката да...

Не ги разбирам!

Ако продолжиме да го распродаваме националното наследство - на јужниот сосед му го подаривме античкиот период и ги отпишавме Македонците што живеат во Грција,...

Конзерваторските центри од Скопје и од Сараево заеднички ќе го...

Националната установа Конзерваторски центар – Скопје и Кантоналниот завод за заштита на културното, историското и природното наследство од Сараево потпишаа меморандум за соработка во...

Затрупано најстарото наследство на човештвото

Во земјотресите во Турција и Сирија страдаше и културното наследство Серијата застрашувачки земјотреси во Турција и Сирија ги разорија модерните градови, подигнати на темелите на...