Ознака: Народната

Постојано зајакнување на капацитетите за откривање фалсификувани пари

Соопштение за печат на Народната банка на Македонија Во текот на изминатата 2023 година, експертите од Народната банка за брзо воочување на сомнителните примероци на...

Народната банка на Македонија ќе продолжи со идентични макроекономски политики како...

Гувернерката Ангеловска-Бежоска на панел-дискусијата на гувернерите во рамките на Самитот на гувернери на централни банки во Црна Гора Гувернерката на Народната банка на Македонија, Анита...

Околу 1.700 ученици и наставници посетиле предавања за финансиска едукација...

Тимот за финансиска едукација на Народната банка во првото полугодие од 2022 година, преку едукативни презентации, подготовка на едукативни материјали и организација на натпревари,...

Забавен раст на економијата и годинава и в година

Имено, и оваа и следната година се очекува побавен раст на македонската економија отколку во 2021 година. Се очекува економски раст од 2,9 отсто...

Народната банка прогнозира раст на БДП од 3,9 проценти годинава

Економскиот раст на земјава годинава ќе изнесува 3,9 отсто, проценува Народната банка во своите најнови макроекономски прогнози, кои ги презентира гувернерката Анита Ангеловска Бежоска....

Се разгледуваат и можности за воведување финансиски правобранител

НАРОДНАТА БАНКА СО НАЈАВИ ЗА НОВИ УСЛУГИ ЗА ГРАЃАНИТЕ Во првата национална стратегија за финансиска писменост и инклузија, којашто беше донесена неодамна, се предвидени повеќе...

Народната банка доби пристап до девизна ликвидност во евра

По извршената оцена на барањето за ликвидносна поддршка поднесено од Народната банка, Европската централна банка (ЕЦБ) позитивно одговори на барањето, преку одобрување на билатерална...