Ознака: минато

Искорнувајќи го јазикот од неговото минато создаваме неизвесна иднина

Како да се популаризира и актуализира стандардниот македонски јазик? Како да навлезе во секоја пора на општеството? „Нова Македонија“ во повеќе написи ќе ги...

Марија Спасовска сними видео приказна за новата песна „Минато“

Младата македонска пејачка Марија Спасовска на јавноста и ја претстави нејзината нова песна „Минато“, давајќи и свој печат. Овој пат, станува збор за модерна...

Сегашноста е невозможна без минатото, а иднината е континуитет на минатото...

Деновиве, кога се одбележуваат 152 години од раѓањето на великанот Гоце Делчев, ќе се потсетиме на една негова мисла, која е суштествена за нашето...

Очајното посегнување по македонската историја е перење од сопственото минато!

Токму присвојувањето на македонската историја им е потребно за да ги пополнат дупките во историските периоди во кои Бугарија била на погрешната страна на...

Европската иднина каква што се нуди не е алтернатива за илинденското...

Во пресрет на прославата на 120 години од Илинденското востание во Крушево и 79 години од Првото заседание на АСНОМ во 1944 година, кои...

Порано денот траел 19 часа

Во далечното минато денот траел 19 часа, бидејќи Месечината била поблиску до Земјата. Научниците објаснија како растојанието помеѓу Месечината и Земјата и другите природни...

Македонскиот народ е горд на своето славно минато

Притисоци, дилеми, дебати, дискусии, па и вицови за потеклото, постоењето (или непостоењето) на Македонците и Македонија, имало со децении и векови, но се плетат...

Албанија – земја прогонувана од духовите на своето минато

На Денот на сеќавање на Британците што загинале во воени конфликти во 2022 година, група британски и албански граѓани свечено застанаа пред воениот споменик...

Бугарија не нуди европски теми за разговор

СОФИЈА ЗАГЛАВЕНА ВО МИНАТОТО, МАКЕДОНИЈА СО ПОГЛЕД КОН ИДНИНАТА Сите досегашни сигнали, пораки и изјави што доаѓаат од Софија укажуваат дека Бугарија ја користи историјата...

Распродажба на македонското минато и историја

Никогаш, ни на крајот од паметот, не ми доаѓала помисла дека ќе дојде време Македонците сами да си ги сечат корените, да се откажуваат...