Ознака: македонскиот јазик

Не прифаќаме уцени за македонскиот јазик!

Нашата позната македонистка и лингвистка Симона Груевска-Маџоска истакнува дека македонскиот јазик не треба да биде предмет на интерес само на вакви свечени денови, туку...

Старото училиште во Љубојно станува Центар за промоција на македонскиот...

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, директорката на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Елена Јованова-Грујовска, и Елизабета Бандиловска, член на Советот за македонски јазик,...

Проблематизирање на употребата на македонскиот јазик и писмо

Беким Ќоку, советник на косовскиот премиер Аљбин Курти и член на владејачката косовска партија Ветвендосје (Самоопределување), во својот став искажан и напишан јавно деновиве...

Не ми лајкна на Инста, веќе не си ми бести: Како...

За модерниот начин на изразување на младите, фондот на македонски зборови, преголемата изложеност на паметни уреди на кои премалку следат содржина на мајчин јазик...

Македонскиот јазик не е признаен во ЕУ

Едно од важните прашања поврзани со патот на Северна Македонија (порано Република Македонија) е прашањето за македонскиот литературен јазик. Македонската политичка слабо обучена тројка...

Секое негирање на постоењето просторен и временски континуитет на македонскиот народ...

Да се оспоруваат македонските дијалекти и македонското малцинство надвор од границите на македонската современа држава е нелегитимен чин, опасна позиција која ќе ѝ нанесе...

Признавањето на македонскиот јазик во Грција предвесник за признавање на македонското...

Институционалното признавање на македонскиот јазик во Грција се случува во време кога Бугарија се обидува со сите сили да го оспори постоењето на македонскиот...

Македонскиот јазик во Австралија има единствен статус во светот

Лилјана Тасевска, првата претседателка на Македонското учителско друштво од државата Викторија, Австралија Професорката Лилјана Тасевска од Мелбурн со својата животна и професионална биографија претставува своевиден...

Нова успешна приказна за афирмација на македонскиот јазик во светот

Дури и во период кога во глобални рамки се стравува дека хуманистиката, а во нејзините рамки и филологијата, запаѓа во криза поради намалениот интерес...

Суреја Ајташ го чува македонскиот јазик во Кападокија

Суреја Ајташ е претставничка на третата генерација на раселените од Егејска Македонија (денешна Грција), дојдени во Турција, во местото наречено Мустафа Паша, по договорот...