Ознака: културното

Развој на бизнис-секторот и туризмот, но во синтеза со културата и...

Во однос на учеството на еминентни експерти од Македонија, знам дека препораките што ќе произлезат од панел-дискусијата ќе бидат препораки што ќе адресираат како...

„Залудно бегство“ – модерна исландска приказна за зачувувањето на културното...

Издавачката куќа „Антолог“ во рамките на проектот „Создадено во Европа: моќта на различноста“ ја објави книгата „Залудно бегство“ од Сигрун Паулсдотир. Тоа е модерна...

А нели боли кога некој ќе ви го украде културното наследство?

Грчката страна во дипломатскиот спор за нејзини артефакти одземени и однесени во Велика Британија со децении, па и со векови, бара правда, да ѝ...

Конзерваторските центри од Скопје и од Сараево заеднички ќе го...

Националната установа Конзерваторски центар – Скопје и Кантоналниот завод за заштита на културното, историското и природното наследство од Сараево потпишаа меморандум за соработка во...

„Одржливо наследство“ – тема на Европските денови на културното наследство

Европските денови на културното наследство Европските денови на културното наследство, кои ќе се одржат во периодот од 22 до 28 септември, во програмата вклучуваат дваесетина музеи,...

Маргинализираните групи во фокусот на Европските денови на културното наследство

Европски денови на културното наследство годинава ќе се одржат од 22 до 28 септември. Во соопштението за медиумите на Советот на Европа по повод...

Македонските музеи со онлајн содржини за културното наследство

Почна одбележувањето на Европските денови Деновиве почна онлајн одбележувањето на Европските денови на културното наследство во нашата земја. Темата што ќе биде во фокусот на...

Да се зачува културното наследство во Скопје и Скопско

Проект на Институтот за македонска литература „Популаризација на културното наследство во Скопје и Скопско“ е насловен зборникот на трудови што деновиве го објави Институтот за...