Ознака: Корона-кризата

Има ли надеж со реструктурирање да се спасат компаниите и работните...

Инволвираните сметаат дека корона-кризата ги забрзува промените во индустријата, кои се вообичаени со развојот на земјите, додека, пак, експертите советуваат дека промени и кај...

Задолжените држави што најлесно ќе поминат низ корона-кризата

Во март, кога ковид-19 ја зарази светската економија, многу набљудувачи стравуваа дека најмногу ќе настрадаат пазарите и земјите во развој, како финансиски така и...

Онлајн од дома или со физичко присуство, што е поефикасно за...

Колку квалитетни услуги испорачува администрацијата за време на корона-кризата Целата државна и јавна администрација, општините и судовите, во согласност со принципот на работа и работниот...

Државните буџети под притисок од корона-кризата

Финансиските потреби на државите од Западен Балкан се зголемија и поради зголемените расходи за заштита од епидемијата, но и за покривање на програмите за...

Да се ревитализираат постојните пазари, но да се бараат и нови

Наоѓањето нови пазари во екот на пандемијата, според експертите е тешко, а би можело да се покаже и како проблематично, бидејќи и да најдат...

Сите бои на корона-кризата

Во зависност од многу фактори и начинот на кој ќе се развиваат состојбите, се разгледуваат и различни рестриктивни мерки, односно сценарија, кои подразбираат користење...

Аи Веивеи: Луѓето нема да научат ништо од корона-кризата

Светски познатиот кинески уметник и активист Аи Веивеи, кој во својот нов филм „Коронација“ покажува како една авторитарна држава се однесува кон пандемијата, оценил...

Балканците на работ на преживување поради корона-кризата

Многу од граѓаните на Балканот не поседуваат заштеди и ќе се соочат со сиромаштија, доколку им се намалат месечните приходи или ако останат без...

Колку може да биде жесток ударот од корона-кризата

Корона-кризата значително го забави индустриското производство во Македонија. Последниот извештај на Државниот завод за статистика покажаа дека намалувањето во индустриското производство во април оваа...

Со „Уметнички дневници“ се меморира корона-кризата

Кратки видеа создадени во самоизолација на дел од македонските уметници што живеат во земјава, но и во странство, го чинат новиот проект на Националната...