Ознака: климатските

Како да се подобри расположливоста на податоците за климатските промени –...

При изготвувањето на прегледот од страна на Народната банка за зелените показатели, во согласност со нивните предвидени активности во рамките на среднорочниот план (на...

Климатските промени и човекот се најголемиот непријател на пчелите

Наша главна задача како луѓе е да не ја загадуваме околината. Тоа би го зачувало и пчеларството како дејност, истакнува пчеларот Зоран Зоксимовски Сторија во...

Нови видови инсекти во Англија поради климатските промени

На градска фарма од 37 хектари во англискиот град Бат волонтери наведоа 1.250 нови видови инсекти во последните осум години, а експертите се изненадени...

Зошто скопјани со нетрпение ги чекаат климатските промени?

На крајот, да завршам барем малку со некаква ведрина и сатира, макар и со доза на црн хумор. Имено, знаете ли зошто скопјани преферираат...

Климатските промени ќе го влошат квалитетот на пивото

Ново истражување утврди дека квалитетот на пивото се влошува и дека пивото во баровите ќе поскапи поради климатските промени. Експертите сметаат дека може да се...

Уште еден алармантен пропуст во следењето на климатските промени

Температурите на почвата се загреваат побрзо од воздухот, што претставува значителни климатски предизвици, покажа новото истражување на германските научници. Температурите на земјата се во...

И Охридско Езеро на чекор од еколошка катастрофа

И додека македонските власти преземаат низа акции да го задржат статусот на Охридско Езеро како заштитено светско наследство од страна на УНЕСКО, се чини...

Популарната мексиканска текила во канџите на климатските промени

Националниот ден на коктелот „маргарита“ во САД се одбележи во сенка на предупредувањата на научниците дека климатските промени му се закануваат на главниот опрашувач...

Слоновите нѐ штитат од климатските промени

Слоновите можат да играат клучна улога во спасувањето на планетата. Зачувувањето на популациите на критично загрозените шумски слонови е од клучно значење не само...

Зимска магија без снег и со пролетни температури

И оваа Нова година ќе немаме снег. Снежните врнежи стануваат сѐ поретки во Македонија, а според податоците на Управата за хидрометеоролошки работи, во наредниот...