Ознака: историјата

Деветти мај: Да се биде на вистинската страна на историјата

Кога човештвото се соочи со најекстремните идеологии, нациите и нивните лидери се обединија околу принципите на антифашистичката борба и им се придружија на сојузничките...

Талибанските методи на Софија за ревизија на историјата

Парадоксално и апсурдно е што меѓународната заедница ѝ дава право на Бугарија да ја ревидира својата национална историја, а и балканската. Демократска Европа го...

Гаф или предупредување дека е во тек ревизија на историјата?

Ставена во реално политички контекст, изјавата на претседателката на ЕК, Урсула фон дер Лејен, дека „историјата се менува“, дури изнесена во јавноста и како...

Минатото во тишината на историјата

Знаете ли што е најтешко денес? Нема ништо психолошки поисцрпувачки од постојаниот притисок да се пазите од секој изречен збор и да се преправате...

Како самите си ја ревидираме историјата (и со умисла ја...

Каков апсурд! Само замислете, во Скопје, главниот град на современата македонска држава, (пре)именувани се улици според личности што се бореле против Македонија и нејзиното...

Бугарија со нови провокации, закани и обиди за фалсификување на историјата

Серија нови провокации и закани кон Македонија упатија вчера некои од бугарските политичари, со што уште еднаш јасно се откриваат намерите на Софија да...

За оние што не успеваат да ја научат историјата

Доколку се земе предвид манифестацијата во Ново Село, но и постојаните негирања на македонските национални особености – јазик, историја, култура итн., како и секојдневните...

Алкараз: Сакам да станам еден од најдобрите тенисери во историјата

Мојот сон во тенисот во моментов е да станам еден од најдобрите тенисери во историјата. Знам дека ова е голем сон, веројатно преголем. Но...

„Пинк Пантер“ сѐ уште е жив

Познати се по реализацијата на фамозни разбојништва (грабежи). При акциите се облекуваат карактеристично и автентично, носејќи уникатни и препознатливи парчиња облека. На пример, при...

Бугарите меѓу Repetitio est mater studiorum и ревизија на историјата

Пред некој ден добив информација дека денеска Институтот за историски проучувања при Бугарската академија на науките (БАН) организира национална тркалезна маса на темата „Имало...