Ознака: Илинденски денови

Над 2.000 филмови пријавени за 3. издание на Интернационалниот етнографски филмски...

Интернационалниот етнографски филмски фестивал „Илинденски денови“ е настан кој претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но...

Стартуваше фестивалот „Илинденски денови“

Со традиционалното дефиле „Со песни и игри низ битолските улици”, кое години наназад ја привлекува битолската публика да ги следи учесниците по Широк сокак, како...

Спуштена завесата на „Илинденски денови“

Со доделување на награди за најдобрите македонски културно уметнички друштва и со одржување на интернационална вечер што ја приредија гостите од Шпанија, Италија, Колумбија,...

Свечено отворено 52-то издание на фестивалот „Илинденски денови“

Со орото „Комитско“ во изведба на КУД „Илинден“, на ракометното игралиште во Битола, свечено беше отворено 52-то издание на републичкиот фестивал на народни песни...

Стартува 51-то издание на фестивалот „Илинденски денови“

Со фолклорно дефиле по Широк сокак и со познатото традицонално оро „Комитско“ вечерва на Хераклеја Линкестис во Битола почнува 51. издание на републичкиот фестивал...

Ќе се одржи 51-то издание на фестивалот „Илинденски денови“

Од 20 до 30 јули Битола ќе биде домаќин на 51-то издание на фестивалот на народни песни и игри „Илинеденски денови“. На годинашното издание...

Ансамблот „Македонија“ ги оживеа и записите на Ѓорче Петров

Познатиот ансамбл одржа концерт на фестивалот „Илинденски денови“, а во Битола се претставува и со две изложби Ансамблот „Македонија“, кој веќе долги години е дел...

Фестивалот „Илинденски денови“ ќе се одржи онлајн

Годинашниот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ кој слави 50 години, во организација на Центарот за култура поради пандемијата ќе се одржи...

„Тиквеш“ од Кавадраци најуспешен на „Илинденски денови“

Со спектакуларниот концерт на Влатко Стефановски и Мирослав Тадиќ на Хераклеја, синоќа во Битола беше спуштена завесата на годинашниот 49 по ред традиционален фестивал...

Почнува фестивалот “Илинденски денови“ во Битола

Со традиционалното дефиле по Широк Сокак “Со песни и игри низ битолските улици” и традиционалното оро „Комитско“ денеска во Битола свечено ќе биде означен...