Ознака: Западот

Џаишанкар: Западот применува двојни стандарди!

Индискиот шеф на дипломатијата отворено и остро ја критикуваше Европа Индија е една од клучните земји за чија приврзаност еднакво се борат и Истокот и...

Растечки двигател на агендата на глобалниот југ

Фактот дека речиси 40 земји изразија интерес за приклучување кон БРИКС во изминатите 18 месеци ја нагласува желбата на многумина во глобалниот југ да...

Нуклеарна фузија – модел на политичко слевање и глобално поврзување?!

Русија, ЕУ и САД се поврзани со експерименталниот проект за нуклеарна фузија ИТЕР. Тоа е исклучително важен научен проект во обид да се искористи...

Катар и лицемерството на Западот

Ова не е моја прва колумна за спортот, или посебно за фудбалот. Голем број од тие што ме следат знаат дека сум голем љубител...

Од успехот на теренот зависи и успехот на преговарачката маса!

Киев ги отфрли скорашните повици на Западот за да го реши конфликтот со Москва. Украинските лидери веруваат дека имаат шанси да си ги повратат...

Иран меѓу Истокот и Западот

Јапонскиот медиум „ЏБ прес“, во написот на Јуничи Суми, актуелен јапонски дипломат и експерт за Иран и Блискиот Исток, многу пластично ги опишува актуелните...

Шест чекори што мора да ги преземе Западот

Во текот на изминатата недела, како одговор на ужасните сцени во Украина, западното единство беше импресивно и охрабрувачко. Знам од моите речиси секојдневни разговори...

Треба да зборуваме за Путин, што Западот не сфаќа или не...

Една од руските шеги што имаат мошне цинична сатира е онаа за разговорот помеѓу Путин и Сталин. Приказната нормално прераскажана оди некако вака. Путин...

Америка ранлива на атомската моќ на ривалите

Источните сили гледаат на одвраќањето како алатка за да ги спречат САД да дејствуваат на одбранбен начин, вели Питер Хјуси за „Нешенел интерест“ Нуклеарните амбиции...

Ердоган изложен на засилен притисок од Западот

Најновите случувања, според политичките аналитичари, треба да се гледаат во контекст на пошироката геостратегиска политика и притисокот на големите сили за засилување на влијанијата...