Ознака: залив

Како си подадоа рака лутите ривали од Блискиот Исток и станаа...

Турскиот претседател беше во посета на Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија и Катар. Четирите држави, кои некогаш важеа за големи непријатели, неодамна станаа сојузници Комплицираната...

Дали феминистичката надворешна политика полека го освојува Персискиот Залив?

Предвидувајќи ја постнафтената иднина, Обединетите Арапски Емирати ја променија од корен својата дипломатска стратегија во изминатите неколку години, вклучувајќи го и унапредувањето на женските...

Се наѕира ли решението за Пиранскиот Залив?

Долгогодишниот спор меѓу двете соседни балкански држави Хрватска и Словенија во врска со спорниот Пирански Залив се чини е пред конечно решение. Ако се...

Израел гради воен сојуз во Персискиот Залив

Унапредувањето на сегашните односи е само обично унапредување, а „мировниот договор“ е неточен назив кога се користи во таков контекст, смета Пол Пилар од...

Активиран претседателскиот декрет за граници во Јонското Море

Во Грција стапи на сила претседателскиот декрет за затворање на заливот во Јонското Море и воспоставување на погранични линии. Пограничните линии се воспоставуваат долж брегот...

Кина сака да гради база во Персискиот Залив?

Во изминатите 50 години, САД доминираа во Персискиот Залив, без да бидат предизвикани од другите големи сили. Но Пекинг сега можеби сака да ги...

Во Заливот почнаа контроли на поморската коалиција предводена од САД

Поморската коалиција предводена од САД денеска и официјално во Бахреин почна со дејствување со цел заштита на поморскиот сообраќај во водите на Заливот, каде...

Кризата во заливот е обид за вовлекување на сунитите и шиитите...

Секој нов инцидент и криза, поттикнати од почнатата војна на исцрпување во Персискиот Залив и поширокиот Блиски Исток, се закануваат да се претворат во...