Ознака: зависност

ЕУ ќе ги лекува тинејџерите од зависноста од мобилните телефони

Подготовки за новиот европски закон за дигитални услуги Истражувањата покажуваат дека адолесцентите како никогаш досега се борат со проблеми со психичкото здравје, но дали технологијата...

Зависност плус со тутунската смеса „снус“

Опасна „никотинска играчка“ се шири меѓу младата популација Снус-дрогата станува сѐ поатрактивна за младите од балканските земји. Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, како и...

Како ЕУ ја решава својата хронична геостратегиска енергетска зависност?

На Европа ѝ се потребни минерали како што е литиумот, неопходен за батерии за „Европа да ја напојува својата иднина со чиста енергија“. Но...

Со природниот гас – угоре високо удолу длабоко

Македонија во моментов нема речиси никаква друга алтернатива за снабдувањето со гас, освен од Русија, но што треба да се преземе на долг рок...

Боите на зависноста

Прославата на Денот на независноста под мотото „Боите на независноста“ ја потврдува практиката дека ритуалот неретко ја надживува причината. Во многу прослави, ритуалот продолжува да...

Метадонски терапии само под лекарски надзор

Дисперзија на Центарот за зависности во Кисела Вода низ повеќе пунктови низ Скопје е најсоодветно решение, за да нема проблематични случаи, ниту проблем за...

Дали зависноста е мозочна болест или морален проблем

Многу често во современото живеење се соочуваме со проблемот на зависностите (најмногу од дроги, но и од алкохол, никотин итн.). Постојат главно два спротивставени...

Пушењето згаснува 7,2 милиони животи во светот

Овој нездрав порок е причинител за разни заболувања, почнувајќи од срцето, белите дробови, очите, грлото, респираторните патишта... Тие се причина број еден за оштетување...

Зависните Британци го проверуваат телефонот на секои 12 минути

Велика Британија во текот на изминатата деценија разви култури на „дигитална зависност", така што повеќето луѓе мора постојано да бидат поврзани на интернет, објави...