Ознака: економскиот

Азиските игри ги поттикнаа потрошувачката и економскиот раст

Големиот спортски настан донесе и економски придобивки   Деветнаесеттите Азиски игри во Хангжу не само што ја разбудија страста на луѓето за спорт туку и ги...

Двојните шокови од ковид-19 и војната во Украина нè научија лекции...

На Европа ѝ требаат повеќе фабрики и помалку зависност За неколку дена, повеќе од 200 меѓународни извршни директори ќе пристигнат во Версај за да учествуваат...

Економскиот раст, факторот време и правилото 72

Се чини Македонија ги пропушти првите „72 часа“ по своето осамостојување. Наместо да се посветат целосно на длабоки реформи во економијата, стимулирање на домашното...

Намалување на инфлацијата и забрзување на економскиот раст

Бизнис-заедницата очекува суштинска комуникација со државните институции, не само закажување и одржување состаноци туку и сериозно земање предвид на аргументите што ги изнесуваат и...

На располагање пет милијарди долари, но како до нив

Досега само 23 компании од Македонија имаат почнато постапка за регистрација за учество на јавните набавки на НАТО. Според аналитичарите, за поголем и посериозен...

Економскиот раст на Унијата во ритамот падни-стани

Показатели за економските трендови во еу според економскиот индикатор за производство и услужни сектори (ПМИ) Економскиот раст на еврозоната наспроти неодамнешните показатели кои наведуваа на оптимизам,...

Економскиот раст низ иглените уши на пандемијата

Економските аналитичари потенцираат дека е значајно во следниот период секоја земја да креира политики зависно од специфичните услови и карактеристиките на економијата, ако треба...

Економскиот напредок и слободното патување во фокусот

Вучиќ, Заев и Рама на онлајн трилатерала за балканскиот мини-шенген Српскиот претседател Александар Вучиќ, албанскиот премиер Еди Рама, како и Зоран Заев, македонскиот премиер, вчера...

Слабите институционални капацитети го спречуваат економскиот раст

При споредбата на процентуалниот раст на годишниот БДП по жител и приливите на странските инвестиции има евидентни осцилации, а најмал прилив на странски инвестиции...