Ознака: државната

Државната каса за следната година ќе тежи 5,5 милијарди евра

Вкупните приходи на буџетот на државата за 2024 година се планирани на ниво од 310,1 милијарди денари, односно речиси 5,4 милијарди евра или 31,6...

Кој не ги признава белезите на македонскиот суверенитет и државен интегритет?

Феноменот на непочитување, па и непризнавање на државната химна од страна на некои субјекти во албанскиот политички кампус, е објективна стварност уште од прогласувањето...

Вакуум на надлежностите и работењето на државната управа

Она што со децении постои како хроничен проблем и претставува баласт на македонското општество, а се однесува на предимензионираниот обем на администрацијата, по трагичниот...

За три дена поднесени околу 250 приговори за државната матура

За Англиски јазик има поднесено поголем број приговори, бидејќи по овој предмет матурантите имаат послаби резултати. Но по овој предмет имаше многу препишувања, а...

Како „исчезнаа“ 279 квадратни километри од државната територија

Двојните податоци за површината на државната македонска територија се провлекуваат одамна, но ниту една државна институција не обрнала внимание ниту потреба да го објасни...