Ознака: Драми

Поразително е што нема интерес за поставување домашни драми

Во пресрет на годинашниот „Чернодрински“ Девет претстави во официјална, седум од независна продукција, две од придружна програма и една дипломска претстава ќе бидат дел од...

Драми од Мартин Мекдона во издание на „Гаврош“

Издавачката куќа „Гаврош“ промовира драми од Мартин Мекдона, „Трилогијата Линејн: ’Мис на Линејн‘, ’Череп во Конемара‘ и ’Осамениот запад‘“ во превод на Горјан Милошевски...

Објавени две книги со нови македонски драми

Неодамна, во издание на „Перун артис“, од печат излегоа две книги со драми од двајца значајни македонски драматурзи: Еве Камчевска и Катерина Момева. Во...

Објавени драми од Деа Лоер

По дебитантскиот роман „Бугати се појавува“ од Деа Лоер, чиј превод од германски се појави во 2014 година, овој пат преведувачката Ксенија Чочкова на...

Објавена збирка драми од Габриела Стојаноска Станоеска

Деновиве е објавена збирката драмски текстови „Драми (трудници/тајни)“ од писателката Габриела Стојаноска Станоеска, во која се обработуваат современи и секогаш актуелни теми. - Во драмите...

Промовирани две драми од академик Витомир Митевски

„Матица македонска“ денеска промовираше две драми од академик Витомир Митевски, кој е научник во областа на класичните студии и античката филозофија. „Плениците на Сатанаил“...

„Избрани драми“ на Плевнеш во Париз

Париската издавачка куќа Le Temps des cerises денеска одржа прес-конференција за француските и странските медиуми по повод објавувањето на "Избраните драми" на македонскиот писател...

Драмите на Трајче Кацаров го освојуваат Балканот

По изведбата на пиесата „Со вкус на овошен сладолед“ на Кацаров, во Сремска Митровица, утревечер белграѓани ќе можат премиерно да ја погледнат неговата претстава...