Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25376)

Мртви души

Ајде да ги наречеме нештата со вистинското име! На англиски би се употребила изреката to call a spade a spade, која наводно ја вовел...

Нега и убавина

Која е разликата меѓу сува и дехидрирана кожа На прв поглед изгледа дека зборовите сува и дехидрирана кожа опишуваат иста состојба, но станува збор за...

Белезицата на Марија Антоанета продадена за 7,46 милиони франци

Пар белезици што ѝ припаѓале на француската кралица Марија Антоанета се продадени на аукција за 7,46 милиони швајцарски франци, што е неколкупати повеќе од...

Првиот компјутер на „Епл“ продаден за 400.000 долари

Првиот компјутер на „Епл“, направен од основачите на компанијата, Стив Возниак и Стив Џобс, во 1976 година, беше продаден за 400.000 долари на аукција...

Јадранско Море ја смени бојата

Последниве неколку дена, Јадранско Море покрај црногорскиот и хрватскиот брег ја смени бојата. Веќе не е сино, туку доби зелена или кафена боја, на...

Три помалку познати скопски приказни

Гордана Јанакиевска, туристичка работничка, по повод 13 Ноември Да си скопјанец не е лична карта, биографска информација, место на раѓање, живеење, адреса... Да си скопјанец,...

Музеј на градот Кратово

Посети го музејот Музејот е основан во 1993 година и денес претставува локална установа чијашто надлежност е да овозможи заштита, чување и промоција на културно-историското...

Експертски разговори во МСУ во рамките на „Манифеста14“

Музејот на современата уметност почна со серијата експертски разговори, во рамките на Европското номадско биенале за современа уметност - „Манифеста14“, проект во Западен Балкан,...

Скулптурите на Жарко Башески во Националната галерија на Косово

Во рамките на меѓународната соработка, во организација на Националната галерија на Македонија, е отворена изложба на скулпторот Жарко Башески со наслов „Рефлексија“ во Националната...

Во кампањите се прегази и понижи меѓународното право

Кои се главните кандидати за влез во бугарското собрание и како гледаат на македонското прашање Претстојните парламентарни избори во Бугарија ќе бидат уште еден испит за...