Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25283)

Делта-сојот молскавично се шири во светот

Светската здравствена организација вели дека бројот на инфицирани и на смртни случаи од ковид-19 расте на светско ниво, што се должи на високозаразниот делта-сој,...

Десет книги што треба да ги прочитате барем еднаш во...

Книгите не се секогаш само начин на забава и пополнување на слободното време помеѓу многубројните обврски. Многу од нив имаат важна улога во вашиот...

Јадранот под нови мерки против коронавирусот

Од понеделник, Хрватскиот кризен штаб на Јадранот воведува нови и построги мерки против ширењето на коронавирусот. Во овој дел од Хрватска има највисока стапка...

Балканот меѓу турското влијание и европските интереси

Најавата за преземање заедничка дипломатска кампања за признавање на Косово е обид на турскиот претседател да им се приближи на Брисел и на САД,...

Капиталните инвестиции потонаа во „загубарската неодговорност“

Социјалниот дел од буџетот пораснал за 70 отсто, а капиталните инвестиции пораснале за 14 отсто последните 10 години, тука има голем дисбаланс и како...

ИКТ-инженери меѓу најдефицитарните кадри во Македонија

Пандемијата, исто како и насекаде низ светот, и во Македонија го поттикна развојот на ИКТ-индустријата, но за разлика од глобалните трендови, податоците од земјава укажуваат...

Термин за специјалистички прегледи се чека и со месеци

Генерално најмногу проблеми со закажување има за интернист и за кардиоваскуларни болести, на урологија, очно, ушно. Во помалите места, пак, нема термини за прегледи...

Живот „на дијализа“ од речиси половина век

Нашиот соговорник, Стојче Цековски, кривопаланчанец по потекло, е херој што не се откажува од борбата и предизвиците со кои се соочува постојано. Прележал и...

Македонскиот идентитет неспорен и препознатлив на меѓународна сцена

Виктор Бивел зборуваше за методите со кои се служи Грција, повикувајќи се на голем број примери на дискриминација на Македонците од егејскиот дел, наведени...

Итно да се реагира со сеопфатни мерки за зголемување на безбедноста...

Во наредниве денови, екипите на ЈП „Улици и патишта“ ќе интервенираат со поставување мерки за „смирување“ на сообраќајот, пред сѐ такви за кои не...