Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25279)

„Златна палма“ за „Титан“, Џулија Дикурно втора режисерка со највисоката награда

Заврши Канскиот фестивал Филмот на Џулија Дикурно, „Титан“, ја освои „златната палма“ на Канскиот филмски фестивал и стана втората режисерка што ја освоила најголемата награда...

Научни сознанија за културата во 16 и 17 век, презентирани...

На третата научна конференција во рамките на „Слепченско-демирхисарска летна школа 2021“ беа презентирани трудови од македонски научници, како и од Николај Зубов од Одеса Годинашното...

Во прегратката на смртта

Кон претставата „Енциклопедија на мртвите“, според истоимената збирка раскази на Данило Киш, во продукција на српскиот културен информативен центар „Спона“ од Скопје, во режија...

Панорама / Србин за Србин, Хрват за Хрват…

Атина - Ако некој вработен, со неговиот избор да не се вакцинира, ја става компанијата во опасност, тогаш тоа е важна причина да биде...

Мета бара поголема застапеност на Албанците

Претседателот на Албанија, Илир Мета, викендот во Тирана разговараше со вицепремиерот на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, и по тој повод побара поголема вклученост и...

Балканот сѐ повеќе изложен на временски шокови

Како резултат на глобалното затоплување Пеколни летни температури, кои во некои денови достигнуваа над 40 степени и локални поројни дождови го зафатија Балканскиот Регион. Невремето...

Врз чиј грб ќе падне крахот на пазарот на трудот

Образованието што е нефлексибилно кон потребите на бизнисот, неправилната уписна политика во средните училишта и факултетите, недостигот од практикантство и обуки, но и слабиот...

Прва делегација македонски новинари во официјална посета на НР Кина

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (7) На аеродромот во Франкфурт, двочасовното чекање го минавме со пеење македонски песни, тивко, за душа, со што им го...

Илузија: Виртуелноста на македонскиот идентитет

Проф. д-р Митко Б. Панов подготви стручна анализа во четири продолженија, која ексклузивно ја објавуваме на страниците на нашиот весник. Во анализата, насловена „Тетралогија...

Кодекс на облекување за документ на шалтер

Имаат ли државните институции утврдени правила како треба да бидат облечени граѓаните ако посетуваат некоја државна институција? Доколку постојат такви правила за облекување, или...