Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24955)

Езеро во Индија по пад на метеорит стана розово

Езеро во Индија, формирано по пад на метеорит и старо повеќе од 50 илјади години, стана розово, а експертите сè уште немаат објаснување зошто...

Украденото дело на Бенкси пронајдено во Италија

Италијанската полиција пронајде уметничко дело на Бенкси, кое беше украдено од пред театарот „Батаклан“ во Париз минатата година. Два извори со паравоени полициски сили...

Вештачки мозок направен од чипови наскоро ќе стане реалност

Експерти од американскиот универзитет МИТ подготвуваат вештачки мозок од чипови, кој ќе работи како суперкомпјутер и ќе може да биде вграден во машини, како...

Апликации, алатки и игри за постари лица

Додека многумина мислат дека апликациите се создадени само за помладите, постојат многу такви што се идеални и за постарата популација. Всушност, денес има многу...

Најбараното дуо „Артбат“ како загревање за „Егзит“

Во духот на прославата на својот дваесетти роденден на Петроварадинската тврдина од 13 до 16 август, фестивалот „Егзит“ подготвува големо белградско загревање на 10...

Шанса за бесплатен пат во Венеција за македонските филмофили

Филмофилите од осум европски земји, меѓу кои, покрај Србија, Босна и Херцеговина од регионот, се најде и Македонија, имаат можност бесплатно да го посетат...

Објавени две книги за правоговор

Објавени се книгите за правоговор „Изградување на изговорот, говорот и јазикот кај децата и возрасните“ и „За секоја буква приказна“, кои се во издание...

Излезе „Парадоксикон“ од Томислав Османли

Во издание на „ВиГ Зеница“ се појави збирката раскази и новели насловена „Парадоксикон“, која е најнова книжевна творба на писателот Томислав Османли. Таа го...

„Тела на сцената“ пред публиката на „Риека 2020“

Под насловот „Тела на сцената и перформанс од дома за време на карантин“ во Музејот на модерната и современата уметност во Риека е отворена...

Панорама/Тешко дишење

Бисер балкански - Можам само да го искажам впечатокот дека под притисокот на шовинизмот, некои политички актери во кампањата за овие избори ги обновија омразата...