Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24719)

Павел Павликовски: Сараево е дел од мојата ментална мапа

Угледниот полски режисер и оскаровец Павел Павликовски зборуваше за својата долга и интимна врска со Сараево, за својата средба со Емир Кустурица, филмот „Српска...

Снимајте филмови само ако чинот ве прави среќни

Почна форумот на „Македокс“ Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“, Агенцијата за филм на Македонија и „Медиа деск МК“ деновиве го организираат првиот форум за...

Струга ги испрати поетите од светот

Традиционално, со манифестацијата „Мостови“, фестивалот се простува од градот-домаќин. Сепак, тоа не е и вистинскиот крај на годинашниот фестивал, оти поетскиот карван деновиве ќе...

Филмови во чест на Гордан Михиќ и Стефан Сидовски-Сидо

Почетокот на септемвриската сесија во киносалата на Кинотеката е резервиран и за фестивалот на документарни музички филмови „Скопје синема сити“ (3-7 септември), а следуваат...

Профункционира заедничкиот граничен премин Табановце – Прешево

Вчера почна функционирањето на заедничкиот граничен премин Табановце - Прешево, каде што сега границата ќе се поминува со едно чекање на заедничката испостава што...

По макадам или по автопат до национална енергетска сигурност

Дали „Белене“ е инвестиција што ќе ја гарантира македонската енергетска стабилност? Каде е оправданоста и кои се придобивките за Македонија со учеството во изградбата на...

Илинден – клучен настан во колективната меморија

Идентитет, меморија, заборав (4) Како да се напушти и да се изрази сомневање за некои личности од илинденскиот период (1903) дека не биле со јасна...

Неефикасните дипломатско-конзуларни претставништва ќе бидат затворени

Анализа за работата на дипломатско-конзуларните претставништва на земјава во странство покажала дека некои од нив не го оправдале постоењето и поради тоа ќе бидат...

Глобална потрошувачка на јаглен

Југоисточна Азија лани беше единствениот регион во светот во кој учеството на јаглен за производство на енергија се зголеми, според Меѓународната агенција за енергија...

Судбината на Велигденскиот Остров може да биде и наша

Велигденскиот Остров е најјасниот пример за општество што се самоуништило со преголема експлоатација на своите ресурси. Пропаѓањето на цивилизацијата на Велигденскиот Остров е предупредување...