Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24434)

Медитеранските звуци на „Мала Италија патува 2“ во МОБ

Павле Камилоски со својот проект „Мала Италија патува 2“ ќе одржи солистички концерт на 19 септември во Македонската опера и балет. И овој пат...

„Кој рано рани…“ не е повеќе во мода

Цел живот го слушаме ова: „кој рано рани, две среќи граби“ или „рано пиле - рано пее!“ Имено, општеството повеќе ги сака ранобудните. Тие...

Поток или море

Во студентските денови една од омилените книги ми беше „Мала хроника на Ана Магдалена Бах“. Втората сопруга на Јохан Себастијан Бах (1685 - 1850)...

Во Сахара отворена гробница стара 4.300 години

Една од најубавите гробници во Сахара стара 4.300 години, која ѝ припаѓа на Шестата династија, а беше откриена во 1940 година, Египет ја отвори...

Славе Ѓорѓо Димоски прв добитник на наградата „Антево перо“

Поетот Славе Ѓорѓо Димоски е добитник на наградата „Антево перо“, првпат востановена оваа година во чест на великанот на македонската поезија Анте Поповски. Како...

Документарец за легендарниот хотел „Југославија“ во домашните кина

Филмот беше прикажан во програмата „Панорама“ на „Берлинскиот филмски фестивал“, а беше и во главната натпреварувачка програма на „Документарниот филмски фестивал“ во Солун Од денеска...

Подгорица не се откажува од еврото

Отворањето на поглавјето 17, кое се однесува на економската и монетарната унија, може да го отвори прашањето за употребата на еврото како платежно средство...

Хрватите сакаат неработна недела

Една општина во Хрватска почна со примената на предлогот на неработна недела за продавниците и пекарниците, а главниот мотив е заштита на традиционалните семејни...

Вистината за секуларната стагнација

Џозеф Стиглиц ја отфрла важноста на секуларната стагнација за американската економија, а во тој процес ја нападна мојата работа во администрациите на претседателите Бил...

Американците доаѓаат

Прво помошник-државниот секретар за Европа и Евроазија, Вес Мичел, а потоа и американскиот државен секретар за одбрана Џејмс Матис ќе ја посетат Македонија и...