Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24317)

Пародирана стварност, нелекторирана држава

Прво: сите што учествуваат сериозно во разговорите за „проблемот за името“, мене ми изгледаат, искрено, како испаднати од страниците на некоја книга со пародична...

Врсничкото насилство да се исфрли од образованието

И родителите форсираат. Немаат реални очекувања од своите деца, па сакаат уште во прво одделение тие да се мали ајнштајни. Го прават тоа без...

Компаниите наместо по судови, споровите ќе ги решаваат со арбитража

Просечното времетраење на постапката изнесува седум и пол месеци и тоа се однесува од моментот на поднесување на тужбата до моментот на донесување правосилна...

Се крева еколошко сенародно востание во историска Дебрца!

Камбаната на „Свети Атанасија“, во историското село Црвена Вода, в недела, на Денот на екологијата, во пет до дванаесет часот, ќе го означи почетокот...

Конституиран совет за соработка и развој на граѓанскиот сектор

Унапредување на соработката со граѓанскиот сектор за остварување на владините приоритети има за цел Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор што беше...

Усогласени законите за судовите и за Судскиот совет

Работните групи на владејачката СДСМ и на опозициската ВМРО-ДПМНЕ ги усогласиле ставовите во врска со реформските закони за судовите и за Судскиот совет. Собраниската...

Заев: Прво проширување на парламентарното мнозинство, па реконструкцијата на Владата

Премиерот Зоран Заев вчера изјави дека е сѐ уште рано да се зборува за реконструкција на Владата и оти прво треба да бидат завршени...

Лидерска средба ќe нема, ќе има меѓусебно информирање

Премиерот Зоран Заев вчера изјави дека лидерска средба за текот на разговорите за прашањето за името најверојатно ќе нема, бидејќи, како што рече, во...

Винарите бараат поддршка од државата за успешен извоз

Во македонскиот извоз на вино доминира наливното, а извозот на амбалажирано вино со додадена вредност е многу мал Македонските винари се соочуваат со голема конкуренција...

Грчката преговарачка страна нѐ носи на тенок мраз

Според експертите по уставно право, за државно име во меѓународното право одлучуваат единствено граѓаните/државјаните на државата, а не други држави или ООН. Оттаму невозможно...