Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24317)

Книжевна турнеја на Јагода Михајловска- Георгиева низ

Вчера во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, Бугарија, се одржа промоција на романите „Каменот од твојот ден“ и „Индиго Бомбај“...

Доаѓа славната пијанистка Валентина Лисица

На подиумот на Македонската филхармонија, овој четврток (19 април), во 20 часот, ќе застане една од најпознатите пијанистки на класичната музика денес, импресивната Валентина...

Изложба на Фатон Мазреку во КИЦ

Изложба на слики на Фатон Мазреку ќе биде отворена во Културно-информативниот центар - Скопје, вечерва, во 20 часот. Фатон Мазреку (Малишево, Косово) дипломирал на...

Во Москва манифестација посветена на македонската култура

Во рамките на проектот „Читај ја Македонија!“, поддржан од Министерството за култура на РМ, во организација на Олга Панкина, на 19 април во Москва,...

Почина Коле Јовановски, пионер на електронската ТВ-монтажа

На 58-годишна возраст почина еден од најкреативните и најпродуктивни пионери на електронската телевизиска монтажа и постпродукција, Коле Јовановски. Од 1981 година работеше во МТВ,...

Неоткриените симболи му даваат печат на македонскиот дизајн

Во македонската култура симболиката на фалусот е поврзана со оплодувањето и плодноста, како и одбрана од стравот од смртта. Овој симбол е искористен во...

Погрешна тактика во раз(пре)говорите со Грција!

По Резолуцијата на Информбирото (1948), кога трупите на земјите-членки на Варшавскиот пакт (ВП) беа распоредени на границите на Југославија и кога постоеше опасност за...

Намалено интересирањето за воена служба

Причината за намалувањето на бројот на заинтересираните лица за служење професионална војска не се ограничувачките фактори за старосната граница или другите услови, велат од...

Медијацијата не смее да се прекине еднострано

Голем број добронамерници, вклучувајќи ја и целата дијаспора, веќе долго време се едногласни во барањето „преговорите за името“ веднаш да престанат. Иако зборот „преговори“...

Крстопат(и)

Освен што е место каде патиштата се вкрстуваат, крстопатот симболизира и место на среќавање, случајно или договорено, место на разминување, но и разидување, попатно...