Ознака: витамин Д

Од замор до депресија – знаци за недостиг од витамин Д

Медицински совет Витаминот Д е неопходен за човечкото тело бидејќи ги одржува здравјето на коските, менталното здравје и помага при спиење. Затоа неговиот недостиг може...

Што се случува со вашето тело ако немате доволно витамин Д?

Кога станува збор за повеќето хранливи материи, можно е да добиете сѐ што ви треба со јадење широк спектар целосни намирници, но витаминот Д...

Сончевата светлина е најдобар извор на витамин Д

Сончевата светлина е позната како најдобар природен извор на витамин Д, кој на луѓето им е потребен за одржување здрави коски и заби и...

Недостигот од витамин Д е сѐ почеста појава кај луѓето

Медицински совет Недостигот од витамин Д кај луѓето е сè почеста појава. Затоа, не треба да се чудите ако лекарите предупредуваат на недоволно внесување на...

Витаминот Д3 во зимскиот период – како правилно се внесува

За да може максимално да се искористи во организмот најдобро е витаминот Д3 да се земе со храна која е богата со масти Автор: Викторија...

Печурките се богати со витамин Д

Печурките се многу корисни бидејќи позитивно влијаат на здравјето поради нивната хранлива вредност. - Печурките се богати со витамин Д, кој е исклучително корисен. Недостигот...

Показатели дека ви недостига витамин Д

Сè повеќе се знае за значењето на витаминот Д, а голем број научници и доктори тврдат дека може да биде еден од начините да...

Над 80 отсто од заболените од ковид-19 во една шпанска болница...

Група медицински експерти за интензивна нега и биохемичари од болницата во Сантандер ја проучуваа улогата на витаминот Д во ранливоста на пациентите со ковид-19...

Смртноста од ковид-19 поврзана со недостиг од витамин Д

Една од значајните причини за високата стапка на смртност од новиот коронавирус е недостиг од витаминот Д. Оваа хипотеза била изнесена од експерти од...

Недоволен внес на калциум и на витамин Д – клучен ризик-фактор...

Нетретираната остеопороза носи ризик од намалување на висината на телото, деформитети на ‘рбетниот столб, згрбавеност, проблеми со движењето и болка и при минимално движење...