Сончевата светлина е позната како најдобар природен извор на витамин Д, кој на луѓето им е потребен за одржување здрави коски и заби и помага да се намали ризикот од остеопороза и фрактури. Меѓутоа, постојат и некои други позитивни ефекти од сончевата светлина.

Сончевата светлина произведува серотонин

Многу луѓе ќе речат дека се чувствуваат непродуктивни кога денот е мрачен, а дека се среќни и енергични кога е сончево. Тоа е поради серотонинот. Изложеноста на сончева светлина може да го подобри вашето расположение, да ги намали симптомите на депресија и анксиозност и да ги зголеми чувствата на среќа и благосостојба.

Сончевата светлина ни помага подобро да спиеме

Ако некогаш сте земале мелатонин за спиење, размислете за утринското сонце. Кога луѓето се изложени на сончева светлина наутро, нивното ноќно производство на мелатонин се случува порано, а тие полесно заспиваат навечер. Изложеноста на сончева светлина помага во регулирањето на деноноќниот ритам и ја намалува несоницата.

Сончевата светлина го подобрува репродуктивното здравје

Без разлика дали сакате да го зголемите вашето либидо или да забремените, витаминот Д и сончевата светлина се неопходни за репродуктивното здравје. Изложеноста на ултравиолетова светлина го зголемува нивото на тестостерон кај мажите, а нивото на витамин Д може да биде поврзано со јајниците и нивото на репродуктивните хормони кај жените.

Сончевата светлина го намалува воспалението

Сончевата светлина има антиинфламаторно дејство врз телото, што може да помогне да се намали ризикот од хронични воспалителни болести како што се артритис и астма. Редовното изложување на сончева светлина е поврзано со помал ризик од кардиоваскуларни болести и дијабетес.

Сончевата светлина подобрува одредени состојби на кожата

Бидејќи сончевата светлина го намалува целокупното воспаление, директната изложеност на сончева светлина исто така може да помогне да се намали воспалението на површината на кожата, при состојби како што се псоријаза, егзема или акни. Витаминот Д произведен со изложување на сончева светлина помага да се промовира способноста на кожата да заздравува.