Ознака: Вангел Божиновски

Прилог кон дефинирање на феноменот власт (македонски примерок), приказна што децата...

Да претпоставиме дека определено множество со потребен и доволен број граѓани, со парцела и работен простор, со потврдена финансиска моќ има намера да создаде...

И тие влегоа во историја. Сега ќе можат ли да излезат?

Не толку одамна кога во гимназијата ЈБТ во Скопје имаше насочена насока за библиотекари по големата глобализациска програма на тогашниот образовен систем (претпоставувам дека...

Декларација за заемна поврзаност кон одржливо минато

...Се јавувам од една непозната земја... Во оваа непозната земја зборот „ИДНИНА“ означува НЕШТО, но нешто ПОСВЕТЛО! Во која смисла? Од овдешното *нешто* се подразбира...

Неолитската мајка 4.000 години постара од Стоунхенџ

#РаскажиНиЗаМакедонија Мал Сурун, Прилепско Скулптура на мајка лежи над селото Дупјачани, Прилепско, симбол за некогашната неолитска цивилизација, чии корени се лоцирани токму овде, на археолошкото наоѓалиште...

Од историјата на македонската дипломатија

Ако слепо верувате во учебниците, кои по природата на работите (природата како што ја дефинира нашиот увезен образовен систем) се преписи од иднината (нашата...

Mакедонската архитектура датира од пред 19 век

Македонскиот архитект Вангел Божиновски, на 2 ноември, одржа предавање во конференциската соба на хотелот „Опера хаус“ насловено „Куќата на Адам во рајот“, при што...

Вангел Божиновски: Mакедонската архитектура датира од пред 19 век

Македонскиот архитект, Вангел Божиновски одржа предавање во конференциската соба на хотелот „Опера хаус“ под наслов „Куќата на Адам во рајот“ при што публиката доби...