Ознака: Бугарите

И со и без Бугарите во Уставот, за Македонија нема напредок...

Последните измени на Кривичниот законик, новиот закон за амнестија што треба наскоро да се најде на собраниска седница, многубројните злоупотреби на европското знаменце, нефункционалните...

Гласот за Бугарите – збогување со трите Илиндени?

Денеска е петок. Не е оној црн петок 13, познат во народното суеверие. Денес е петок, 18 август, ден кога во Собранието на Република...

Што е изборот – со Бугарите или без нив?

Уставот влезе во процедура, Македонија допрва ќе се вплеткува во неа. Кое било решение е избор меѓу поголемото и помалото зло. А не може...

Бугарите во Уставот – ДА или НЕ?

Отчукува часовникот, брзо тече времето кога треба да се решава дали Бугарите ќе бидат запишани или нема да влезат во Уставот на Македонија. Од...

За и против Бугарите во Уставот

Нема никаква дилема дека впишувањето други народи во македонскиот устав е израз на демократско, слободно и рамноправно општество, иако ниту едно околу нас не...

Евреите во Треблинка, Бугарите во Преамбула

Не случајно граѓаните што се декларираат како Бугари се повикуваат претежно на бројката од последниот попис, која потоа ја споредуваат со онаа од постојните...

Шчо сакат нашијот собеседник? Клоца сакат

Колумнава требаше целосно да му биде посветена на Крсте Мисирков. Ама тоа веќе не е можно, зашто минатата седмица како полемични собеседници на Мисирков...

Подивеа ли Бугарите?

Коментар на „Дојче веле“ Можеби секој народ има способност одвреме-навреме да подиви. Да излезе надвор од рамките на цивилизираното однесување и да се претвори во...

Уште во почетокот на 20 век, бугарските весници ги разграничуваа Македонците...

Во Македонија има Македонци и ништо друго! Македонците војуваат и се борат во името на еден меѓународен акт - Берлинскиот трактат, и во името...

Србите за Македонците и Бугарите за Македонците?!

Во изминативе децении можеби илјадници пати слушавме шум од истокот дека „Македонците ја љубат Србија“ (?!)... Постојано и непристојно ни се повторува дека Македонците...