Ознака: апокалипса

Медведев: Сè поблиску сме до апокалипса

Дмитриј Медведев, поранешен руски претседател и актуелен заменик-претседател на рускиот Совет за безбедност, постојано ја споменува можноста за „апокалипса“ во случај на натамошна ескалација...

Силна сончева бура може да предизвика интернет-апокалипса

На конференцијата на Асоцијацијата за компјутери, компјутерско вмрежување и комуникации, научничката Сангета Абду Џоти, од Универзитетот во Калифорнија, го презентираше трудот „Сончеви бури: Планирање...

Словенечка „Апокалипса“ ја објави „Делфинот“ на Прокопиев

Кога пишува за историски теми и со алузии на познати личности, Прокопиев не ги избира поради одмазда, иако смесата за нив ја прави сам,...

Преобразба или апокалипса

Светот е хармоничен, божествен, космички ритам на ден и ноќ, темнина и светлина, раѓање и смрт. Целата природа функционира на ритмичко-хармонични пулсирања. Смени и...

Ме мрзи да смислувам наслов

Слушам, либералново, ем атеистичко граЏанство, се пенавело околу причеста. Демек, сега кога сме ја имале коронава околу нас, државата мора да му забрани на...

Никако да се врати назад часовникот на апокалипсата

Нуклеарките, глобалното затоплување и лажните вести се најголемите закани за човештвото, поради кои часовникот на апокалипсата би можел многу брзо да означи крај на...

Прокопиев во авангардната „Апокалипса“

Во најновиот број на познатото, авангардно словенечко списание за култура, „Апокалипса“, објавени се преводи на два подолги раскази, „Писмо“ и „Полковникот Тик“ на Александар...

Земјата од претходниот ден (ден потоа)

Колумната ја пишувам во муграта на денот (денот на референдумот). Можеби по утрото се познава денот, но не и крајот на денот. Дури и вечер...

Девет пати кога светот беше на работ на апокалипса

Целосната елиминација на нуклеарното оружје е највисок приоритет за ОН, нагласуваат од глобалната организација. Во светот сѐ уште има околу 14.500 нуклеарни боеви глави....