Фото: Пиксабеј

Здравствените експерти во Британија издадоа предупредување за многу заразна болест позната како „100-дневна кашлица“ што брзо се шири низ Велика Британија. Бактериската инфекција, која доживува скок од 250 проценти на случаите, започнува со симптоми слични на настинка, но може да напредува до интензивни напади на кашлање што траат до три месеци.

Агенцијата за здравствена безбедност на островот соопшти дека имало 716 случаи на голема кашлица, бактериска инфекција на белите дробови, меѓу јули и ноември – трипати повеќе од истиот период во 2022 година.

Д-р Гајатри Амирталингам, заменик-директор за програми за јавно здравје во агенцијата, изјави за Индипендент дека бројот на инфекции се намалил за време на пандемијата со ковид-19 поради социјалното дистанцирање и политиките за заклучување, но сега повторно се зголемува.

Големата кашлица, инфекција на белите дробови и респираторниот тракт предизвикана од бактеријата бордетела пертусис (Bordetella pertussis), некогаш била главен убиец на бебињата. Вакцината од 1950-тите драматично го намали нејзиното убиствено влијание.

Не само бебињата, туку и постарите деца и возрасните можат да добијат голема кашлица. „100-дневната кашлица“ може да предизвика хернија, воспалени ребра, инфекции на средното уво и уринарна инконтиненција. Националниот институт за алергија и заразни болести во Велика Британија нагласува дека големата кашлица може да го отежне дишењето. Интензивното кашлање може да доведе и до повраќање и воспалени или дури и скршени ребра. Тоа може да се спречи и постои вакцина која може да ги заштити децата и бебињата, потсетуваат здравствените власти во земјата.

Во Хрватска пред само две недели беа регистрирани повеќе од 1.000 случаи на голема кашлица.