Фото: Принтскрин

Светската здравствена организација изрази тревога поради растечкото ширење на птичјиот грип Х5Н1 на новите видови, вклучително и на луѓето, кои се соочуваат со „исклучително висока“ стапка на смртност, пренесе МИА.

– Мислам дека ова останува огромна загриженост – изјави главниот научник на здравствената агенција на ОН, Џереми Ферар за новинарите во Женева.

Појавата на птичји грип почна во 2020 година и доведе до смрт на десетици милиони живина, при што се заразени и диви птици, како и копнени и морски цицачи.

Кравите и козите се приклучија на листата минатиот месец – изненадувачки развој за експертите, бидејќи не се сметаше дека се подложни на овој тип на грип.

– Видот А (Х5Н1) стана глобална пандемија на зоонозни животни. Се разбира, големата загриженост е што при… инфицирање на патки и кокошки, а потоа сè повеќе цицачи, тој вирус сега еволуира и развива способност да зарази луѓе, а потоа критично да премине од човек на човек – рече Ферар.