Фото: Инстаграм профил на Александар Вучиќ

Кинескиот претседател Си Џинпинг изјави дека во разговорите со претседателот Вучиќ е постигнат значителен консензус и дека Србија ќе биде првата земја од Европа со која ќе изгради заедница со заедничка иднина.

– Заеднички објавивме дека ќе изградиме заедница меѓу Кина и Србија со заедничка иднина во новата ера, што ќе отвори ново поглавје во историјата на кинеско-српските односи. Пред осум години Србија стана првиот сеопфатен стратешки партнер на Кина во Централна и Источна Европа денеска станува првата европска земја каде што ќе изградиме заедница со заедничка иднина – рече Си во своето обраќање по размената на потпишаните меѓудржавни договори.

Тој посочи дека, како вистински пријатели и добри партнери, Кина и Србија уживаат политичка доверба која е силна како карпа.

– Нашата практична соработка е подобрена, координацијата е блиска кога се во прашање меѓународните прашања и го имаме тоа челично пријателство кое само станува се посилно и посилно – нагласи Си.

Тој рече дека со српските домаќини договориле стратешки посебни односи кои, како што рече, се на исклучително високо ниво.

– Се договоривме да ја прошириме стратешката комуникација, да ја водиме оваа заедница со заедничка иднина во нова ера. Двете страни цврсто ги поддржуваат заедничките интереси и ние навистина имаме силни политички односи кои придонесуваат за оваа заедница – рече Си.

Тој потсетува дека во 2016 година бил во државна посета на Србија и доживеал топол и срдечен пречек од страна на домаќините од српското раководство

– Враќајќи се по осум години, навистина сум трогнат кога видов дека под водство и раководство на претседателот Вучиќ, српската економија и социјалниот развој навистина имаат силен замаец, имаат национална сила и меѓународната позиција е значително подобрена, а стандардот на животот на луѓето постојано се зголемува –  рече Си.

Кинескиот претседател рече дека е длабоко трогнат од пречекот што му го приреди српскиот народ и дека го чувствува нивното пријателство кон Кина и кинескиот народ. Си нагласи и колку му значи пречекот на аеродромот, каде што беа присутни претседателот Вучиќ и неговата сопруга, премиерот, министри и други политички лидери.

– Исто така, видовме и гледавме танцова претстава и бев навистина длабоко импресиониран од тој настап, тој настап кој е единствен за српската култура. И утрово видов голем собир на луѓе, господине претседателе, ми овозможивте да Запознајте го српскиот народ, бев навистина длабоко трогнат од овие големи, величествени настани, можев од прва рака да го почувствувам пријателството на српскиот народ кон Кина и кон кинескиот народ, ова пријателство е взаемно, искрено и искрено – истакна кинескиот претседател.